In een contract of overeenkomst worden de afspraken tussen twee of meer partijen vastgelegd. Het gaat in grote lijnen om de rechten en plichten van beide partijen.
Wat van belang is om in een contract op te nemen, hangt sterk af van het type contract en van wat de partijen onderling hebben afgesproken. Voor een werkgever is het heel belangrijk dat hij bijvoorbeeld de werktijden van de werknemer in het contract opneemt en voor een verkoper is het heel belangrijk dat hij in zijn algemene voorwaarden een bepaling over aansprakelijkheid laat opnemen.
Het knippen en plakken van contracten is makkelijk en gratis. Je zoekt op Google, Bing of een andere zoekmachine naar contracten waarvan jij denkt die het meest van toepassing zijn op jouw situatie. Je begint snel met overnemen. Maar ben je je ervan bewust wat deze bepalingen echt inhouden? En wat zijn de gevolgen als je deze bepalingen in je contract laat opnemen? En heb je niet per ongeluk de naam van een ander overgenomen?
Als je knip- en plakcontract alles bevat wat jij met de tegenpartij hebt afgesproken, is er in principe niets aan de hand. Jammer genoeg is dit in de praktijk meestal niet het geval. Het gevaar is dat er ook bepalingen tussen kunnen zitten die niet altijd voordelig zijn voor jou. Je loopt je onnodige risico’s waar je juridisch niet goed bent indekt.
In beginsel maken jij en de tegenpartij afspraken waar jullie het beide mee eens zijn. Stel dat jullie hebben afgesproken dat jij maandelijks financiële diensten levert ter waarde van €500 en dat de tegenpartij de factuur op de 25ste van elke maand betaald. Jij hebt voor deze overeenkomst een bepaling overgenomen uit een ander contract waarin staat dat je éénmalig een juridische dienst verleent ter waarde van €500 en dat de factuur op de 25ste van de maand wordt overgemaakt. Jullie hebben nu beide een overeenkomst getekend waar jij niet achter staat.
Met knippen en plakken bestaat de kans dat je je niet indekt tegen risico’s die de samenwerking met de tegenpartij met zich meebrengt. Het kan zijn dat jij denkt dat je je hebt ingedekt voor schade die veroorzaakt is als gevolg van waterschade. Doordat je hebt geknipt en geplakt, heb je over het hoofd gezien dat je helemaal geen bepalingen over schade in jouw overeenkomst hebt staat. Dit betekent dat jij nu voor elke vorm van schade aansprakelijk kan worden gesteld door de tegenpartij, iets wat je absoluut niet wil hebben.
Een ander risico van knippen en plakken is dat je bepalingen opneemt die niet van toepassing zijn op jouw situatie. Stel dat je een bedrijf hebt en een werknemer beroept zich op een bepaling. Hij zegt dat hij recht heeft op een bonus van 20% van zijn maandsalaris. Jij hebt geen flauw idee waar de werknemer het over heeft en je besluit de overeenkomst goed door te nemen. Je ziet dat de werknemer inderdaad recht heeft op de bonus. Nu ben je verplicht om deze ook uit te betalen terwijl je hier niet op gerekend hebt.
Daarnaast loop je ook kans dat je bepalingen opneemt die in strijd zijn met de wet. Je mag bijvoorbeeld geen bepaling opnemen waarbij je jezelf vrijwaart voor schade die jij hebt veroorzaakt bij een derde partij en de consument voor deze schade moet opdraaien.
Voorkom dat je door knip- en plakcontracten jezelf in de vingers snijd en vraag juridisch advies bij het opstellen van je contract.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44