Wanneer je een schenking doet moet de ontvanger daar in principe schenkbelasting op betalen. Natuurlijk zijn er verschillende vrijstellingen. Ouders mogen bijvoorbeeld jaarlijks tot €5.428,- schenken zonder dat het kind schenkbelasting moet betalen. Er zijn steeds verschillende mitsen en maren, maar bij grote bedragen zal de ontvanger altijd een schenkbelasting moeten betalen. Ook bij een kwijtschelding van een grote schuld is dit soms het geval.
Is een kwijtschelding ook een schenking?
Een kwijtschelding kan nare fiscale gevolgen hebben. Dit is het geval indien de fiscus het als een schenking bestempelt. Tegenover een vrijgevigheidje staat vervolgens een ijverige controleur die met de schenkbelasting dreigt. Opdat de controleur dit ook hard kan maken, moet er wel sprake zijn van vrijgevigheid. Tussen vader en dochter is zoiets misschien wel logisch, maar in de commerciële wereld hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn.
Zo kan je de kwijtschelding misschien net doen om een klant in geldproblemen te redden. Een klant die bankroet is kan immers geen bestellingen meer plaatsen. Door een schuld kwijt te schelden, hoop je dus de eigen omzet te verhogen. In zo’n geval kan bezwaarlijk van een schenking worden gesproken.
Kwijtschelding en de onmogelijkheid om te betalen
Indien de schuldenaar niet in staat is om zijn schuld te voldoen, zal de fiscus de heffing van de schenkbelasting achterwege laten. Hiervoor zal men de financiële situatie nagaan op het moment van de kwijtschelding.
Eigenlijk is dit ook logisch: had je niet kwijtgescholden, dan had je de schuld waarschijnlijk geheel of gedeeltelijk moeten afwaarderen. De vordering was in feite al waardeloos en eigenlijk verlies je dus niks, maar behoud je wel een trouwe klant. Als er “niets” geschonken wordt, kan er dus ook geen schenkbelasting worden geheven. Zo’n redenering klopt als een zwerende vinger.
Zorg er wel voor dat je het kastje bij het muurtje laat blijven. De onmogelijkheid om de volledige vordering te betalen mag nog niet automatisch in een volledige kwijtschelding resulteren. Enkel het deel van de vordering dat ontegensprekelijk oninbaar is, mag je dus kwijtschelden. Niet eenvoudig, waardoor een financieel specialist zich opdringt. Vaak zal deze vooraf ook overleggen met de belastinginspecteur om onaangename verrassingen te voorkomen.
Het belang van een kwijtscheldingsovereenkomst
Na de kwijtschelding zal je een deel van de vordering moeten afwaarderen. Ook heb je waarschijnlijk te veel btw afgedragen en heb je recht op een teruggaaf. De kwijtscheldingsovereenkomst is dan jouw bewijsmiddel. Verder zal de kwijtscheldingsovereenkomst ook duidelijkheid bieden voor de ontvanger. De datum van de kwijtscheldingsovereenkomst zal een bepalende factor zijn om de financiële situatie na te gaan. Het is dan ook cruciaal voor het ontlopen van de schenkbelasting.
Moraal van het verhaal: hoewel je ook mondeling een schuld kwijt kan schelden, doe je dit maar beter niet. Laat steeds een detailberekening maken en houd rekening met eventuele fiscale gevolgen. Een goede kwijtscheldingsovereenkomst brengt duidelijkheid. En ook de fiscus houdt daarvan.
Meer weten over zo’n kwijtscheldingsovereenkomst? Tijdens een gratis telefonisch adviesgesprek leggen we het jou graag uit. Maak nu een belafspraak opdat wij jou vrijblijvend kunnen informeren.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44