Als ondernemer heb je natuurlijk een locatie nodig waar je het ondernemerschap kan omarmen. Kopen is vaak niet zo voordelig, waardoor we al snel uitkomen bij een huurovereenkomst. Eigenlijk zijn er twee soorten huurovereenkomsten die hier relevant zijn.
Enerzijds gaat het om de huurovereenkomst voor een bedrijfsruimte (artikel 7:290 BW), anderzijds zijn er de eerder algemene huurovereenkomsten (artikel 7:230a BW). Maar waarom is de kwalificatie van de huurovereenkomst zo belangrijk en waar moet je nog op letten? Dat lees je in dit blogbericht.
Om welk type huurovereenkomst gaat het?
In de eerste plaats dien je dus steeds na te gaan welk type huurrecht van toepassing is. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om de huur van een bedrijfspand voor een restaurant, een café of een hotel. Zo’n huurregime legt extra beschermingsregels op. Dat is ook logisch: als hotel kan je echt niet zomaar verhuizen, terwijl dat voor een advocatenkantoor wel veel eenvoudiger is. Daarom dat we in het tweede spreken van “overige bedrijfsruimte” waar de regels veel soepeler zijn.
Waarom dien je het juiste type huurovereenkomst te kiezen?
Wanneer je voor een verkeerd type huurovereenkomst kiest, reken je mogelijks onterecht niet op de huurbescherming. Denk bijvoorbeeld aan de verregaande termijnbescherming en de moeilijke opzegmodaliteiten die bij de huur van een bedrijfspand op grond van artikel 7:290 BW horen.
Bij een huur van een bedrijfsruimte op grond van artikel 7:230a BW, gelden zo’n beschermingsregels niet. Zo kan de verhuurder de huurovereenkomst vrij eenvoudig beëindigen, hoewel de contractsvrijheid dat in principe sterk kan beperken.
Welke aandachtspunten zijn er nog?
Niet alleen het type huurovereenkomst moet correct zijn, maar ook de opgenomen bepalingen dienen aan te sluiten bij de praktische realiteit. Zo moet je bijvoorbeeld nagaan of er al dan niet sprake is van cascohuur waarbij je zelf voor de nodige voorzieningen dient te zorgen.
Een ander mogelijk twistpunt is de geformuleerde bestemming. Indien het type huurovereenkomst niet klopt, is dit mogelijks ook het geval voor de bestemming ervan. Je mag de huurovereenkomst immers niet gebruiken in strijd met de bestemming die jullie overeenkwamen. Huur je het pand bijvoorbeeld met het doel om er een administratiekantoor voor de mechanische nijverheid uit te baten? Dan kan je er niet ineens zelf een grote freesmachine plaatsen. Want dan spreekt men al snel van een wanprestatie, wat zelfs het einde van de huurovereenkomst kan inluiden.
Laat steeds de huurovereenkomst controleren
In dit artikel hebben we het eigenlijk slechts over een beperkt aantal aspecten van de huurovereenkomst. Toch toont het al snel aan dat een verkeerde kwalificatie nefaste gevolgen kan hebben voor jouw zaak. Vooral starters lijken zich al eens te vergissen.
Het is dan ook belangrijk dat een huurovereenkomst optimaal aansluit bij jouw wensen en bedoelingen. Daarom laat je je maar beter adviseren. Wij lezen graag de huurovereenkomst voor jou na en gaan na of je wel helemaal juridisch veilig zit. Niet onbelangrijk wanneer je een overeenkomst voor de komende jaren aangaat.
Als startende ondernemer laat je je maar beter juridisch bijstaan. Bij MKBrecht.nl helpen we starters graag verder. Dat doen we bovendien op basis van heldere en transparante tarieven en een aanpak op maat. Neem contact met ons op voor meer informatie.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44