Je zal heus niet de eerste verhuurder zijn die met huurachterstand af te rekenen krijgt. Indien de huurder in financiële moeilijkheden zit, kan de betaling al snel op zich laten wachten. Mogelijks zie je zelfs helemaal geen geld meer op jouw rekening verschijnen! Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Natuurlijk kan een vriendelijk telefoontje soms wonderen verrichten, maar als dat niet het geval is zal je juridische stappen moeten zetten. Wij van MKBrecht.nl leggen jou daarom een en ander uit.
De huurder aanmanen
Wij raden steeds aan om de huurder in eerste instantie aan te manen. Eigenlijk is zo’n aanmaning een herinnering tot betaling van de huur. In de aanmaning wordt het openstaande bedrag opgenomen en krijgt de huurder nogmaals een termijn van 2 weken om de openstaande huurbedragen te voldoen. In de aanmaning vermeld je best dat er incassokosten in rekening worden gebracht indien de huurder niet tijdig zou betalen. Als pressiemiddel kan je verwijzen naar de vervolgstappen.
De juridische procedure opstarten
Je kan steeds een incassobureau inschakelen om de huurder tot actie te dwingen, maar je kan ook zelf een juridische procedure opstarten. In dat geval zal je de kantonrechter vragen om uitspraak te doen. Zo bekom je een krachtig vonnis.
Betaling van de achterstallige huren
De kantonrechter zal de huurder veroordelen tot de betaling van de achterstallige huren. Hierdoor heb je een uitvoerbare titel in handen. Na de betekening van het vonnis zal de deurwaarder tot de executie overgaan.
Ontbinding en ontruiming van het verhuurde pand
Indien er sprake is van oplopende achterstallen (3 maanden of meer), ga je maar beter op zoek naar een nieuwe huurder. Dan vraag je de kantonrechter om de huurovereenkomst te ontbinden en de ontruiming te bevelen. Soms zal de huurder overigens alsnog de gelden weten te verzamelen om de huur te voldoen. Weet dan dat het behaalde ontruimingsvonnis onder bepaalde voorwaarden nog tot één jaar geldig is. Je kan dus gerust nog even de kat uit de boom kijken en, indien de huurder enkele maanden later opnieuw niet tot betalen over lijkt te gaan, alsnog de ontruiming afdwingen.
Schadevergoeding wegens gederfde huurinkomsten
Het is tot slot aangeraden om eveneens een schadevergoeding wegens gederfde huurinkomsten te vorderen. Tussen de periode van de uitzetting en het vinden van een nieuwe huurder loop je immers huurinkomsten mis. En daarvoor kan je een schadevergoeding vragen. In de praktijk zal de huurder dus niet alleen de openstaande huurbedragen moeten betalen maar zal hij bovendien ook moeten opdraaien voor de maandelijkse huurgelden tot wanneer jij een nieuwe huurder hebt gevonden (of redelijkerwijs had kunnen vinden).
Wat doet MKBrecht.nl voor jou?
Bij MKBrecht.nl denken we preventief. Bij het opstellen van nieuwe huurovereenkomsten streven we dan ook naar duidelijkheid, bijvoorbeeld door sluitende afspraken te maken over de betalingen. Zo voorkomen we onnodige discussies en versterken we jouw positie. We kunnen uiteraard ook een bestaande huurovereenkomst bedrijfsruimte voor jou nalezen. Zo ben je helemaal klaar voor de volgende huurder!
Hiernaast stellen we al even graag de aanmaningsbrief voor je op. Ook hier doen we het nodige om jouw belangen te beschermen. Meer weten over onze aanpak? Plan dan nu een belafspraak in. Wij bellen jou vervolgens op en leggen jou een en ander uit.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44