Wanneer je goederen of diensten levert, hoop je natuurlijk dat de klant ook effectief tot betalen overgaat. Doet de klant dat niet? Dan is een incassoprocedure de volgende stap. Toch is zo’n incassoprocedure niet altijd de beste oplossing, zeker indien de klant niet solvabel is of indien de kosten niet opwegen tegen de opbrengsten. In dergelijke gevallen biedt de kwijtscheldingsovereenkomst een uitweg. Bij zo’n kwijtscheldingsovereenkomst doe je afstand van je vordering en ga je niet langer achter je geld aan. Het gevolg is dat je de vordering van je winst kan afschrijven en je er toch minimaal geen belastingen op hoeft te betalen. Handig, maar weet wel dat de Belastingdienst met argusogen toekijkt.
Kwijtschelding en vrijstelling kwijtscheldingswinst
Indien er effectief sprake is van een kwijtschelding, zal de Belastingdienst zich soepel opstellen. Hiervoor heeft de wetgever de kwijtscheldingswinstvrijstelling in het leven geroepen. Het gaat om een fiscale vrijstelling op de kwijtscheldingswinst van je debiteur. De voorwaarde is dan wel dat de schuld ook effectief niet te innen is.
Bovendien betreft het alleen het deel dat hoger is dan de te verrekenen verliezen uit werk en woning van dit jaar en de voorgaande jaren. Stel bijvoorbeeld dat de onderneming Jean een schuld van 30.000 euro heeft openstaan bij de onderneming Pierre, maar die schuld niet langer kan voldoen. Als Jean dan nog 10.000 euro aan verliezen uit werk en woning heeft staan, wordt de kwijtscheldingswinst eerst met de verliezen verrekend. Enkel het resterend deel van de kwijtscheldingswinst (20.000 euro) is dan vrijgesteld.
Niet wanneer er sprake is van een schenking
De vrijstelling voor kwijtscheldingswinst is handig, maar dan moet er natuurlijk ook echt sprake zijn van een kwijtschelding en niet van een verdoken schenking. Dat tweede zal bijvoorbeeld het geval zijn indien er sprake is van vrijgevigheid. Indien de onderneming van een moeder de onderneming van haar zoon een kwijtschelding verleent, zal de Belastingdienst dat al snel vermoeden. Om het tegendeel te bewijzen, zullen de partijen dan moeten aantonen dat er wel degelijk sprake was van de onmogelijkheid om te betalen. Lukt dat niet? Dan is er schenkbelasting verschuldigd.
Gedeeltelijke onmogelijkheid om te betalen
Een onmogelijkheid om te betalen wil niet zeggen dat het voor de tegenpartij onmogelijk moet zijn om de volledige vordering te betalen. Ook de onmogelijkheid om de vordering gedeeltelijk te betalen, mag in een kwijtschelding resulteren. Natuurlijk moet de kwijtschelding dan wel worden beperkt tot dat deel van de vordering waarop de onmogelijkheid slaat. Indien de huidige financiële situatie het bijvoorbeeld toestaat om 10% van een vordering van 10.000 euro te voldoen, mag slechts 9.000 euro worden kwijtgescholden. Anders is er opnieuw schenkbelasting verschuldigd.
Laat je adviseren
Wil je achteraf niet tegen onaangename verrassingen aanlopen? Vraag dan actuele cijfers op bij de tegenpartij of vraag naar een onafhankelijk advies. Ga nooit zomaar schulden kwijtschelden, maar doe het steeds na een positief advies van een fiscaal expert. Vervolgens kies je steeds voor een schriftelijke kwijtscheldingsovereenkomst. Op die manier sta je bewijsrechtelijk sterker en is het voor de Belastingdienst duidelijk op welke datum de financiële situatie van de klant moet worden beoordeeld. Spreek erover met een van onze experts die voor jou de kwijtscheldingsovereenkomst opstellen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44