Contracten

Opletten bij het opstellen van een borgstellingsovereenkomst

Een overeenkomst bevat in principe slechts afspraken tussen de partijen die bij de overeenkomst betrokken zijn. Voor een groot deel gaat de overeenkomst uit van vertrouwen, bijvoorbeeld het vertrouwen dat de leverancier levert of dat de koper betaalt. Soms zal vertrouwen alleen niet volstaan en wil één van de partijen extra zekerheid. De borgtocht is een van de manieren om een ruimere veiligheidsmarge in te bouwen. De redactie van de overeenkomst van borgtocht is echter niet eenvoudig.

Wat is de borgtocht?

Bij de borgtocht wordt er een borg betrokken bij de overeenkomst tussen de schuldenaar en de schuldeiser. Hierbij zal de borg zich borg stellen voor de verbintenissen van een van de partijen. Voorbeelden hiervan zijn de borgstelling bij een huurovereenkomst en de borgtocht bij een geldleenovereenkomst.

Vaak gaat het om de verbintenissen van de schuldeiser, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Iemand kan zich niet alleen borg stellen bij een nieuwe verbintenis, maar ook bij een bestaande verbintenis of zelfs voor toekomstige verbintenissen.

In de praktijk houdt de borgstelling in dat men van de borg de uitvoering van de verbintenissen kan vorderen indien de contractuele tegenpartij zijn verbintenissen niet nakomt. De borg kan dan wel de persoon voor wie hij borg staat aanspreken, hoewel dat vaak neerkomt op het verhaal van de kale kip.

Voorwaarden voor het aanspreken van de borg

Men mag niet zomaar de borg vragen om bepaalde verplichtingen na te leven. Eerst en vooral moet er een beroep worden gedaan op de contractuele tegenpartij. Pas wanneer die tegenpartij zijn verbintenissen niet nakomt of tekortschiet in de nakoming ervan, deze in gebreke werd gesteld en de borg op de hoogte werd gebracht van die ingebrekestelling, is het mogelijk om de borg aan te spreken.

De borg heeft daarbij dezelfde rechten als de contractuele tegenpartij. Indien de vordering op de contractspartij verjaard is, kan men dus ook de borg niet meer aanspreken. Maar de borg kan zich bovendien op alle andere verweermiddelen beroepen, zoals een exoneratiebeding dat in de overeenkomst staat of de overmachtssituatie waarin de contractspartij zich bevindt.

Is het alsnog mogelijk om de borg succesvol aan te spreken, dan moet de borg instaan voor de verbintenissen die uit de overeenkomst voortvloeien. De borg moet bijvoorbeeld een geldsom of schadevergoeding betalen. Wel kan de borg de geldsom, de rente en eventuele incassokosten terugvorderen bij de persoon voor wie hij borg staat.

Bijzondere regels bij borgstelling door particulieren

Zowel bedrijven als particulieren kunnen een borgstelling aangaan. Bij een particuliere borgstelling heeft de wetgever wel een aantal beschermingsregels opgelegd. In de eerste plaats moet het voor de particuliere borgsteller duidelijk zijn voor welke schuld men de borgstelling aangaat of, indien de schuld nog niet bekend is, voor welk maximumbedrag (excl. rente en kosten). Het is daarbij vooral opletten met betrekking tot de duurtijd van de borgstelling. Enkel borgstellingen met een duurtijd van maximaal vijf jaar kunnen niet worden opgezegd. Bij borgstellingen die langer dan vijf jaar duren is het mogelijk om de borgstelling vanaf het vijfde jaar op te zeggen. Bij borgstellingsovereenkomsten van onbepaalde tijd is het altijd mogelijk om de borgtocht op te zeggen.

Laat een schriftelijke borgstellingsovereenkomst opstellen

Bewijsrechtelijk is het altijd aangeraden om een borgstellingsovereenkomst schriftelijk op te stellen. Door de vele vereisten is het bij particuliere borgstellingen zelfs een bestaansvoorwaarde. Omdat borgstellingsovereenkomsten verregaande gevolgen hebben voor de borg, stelt men bovendien strenge eisen aan de borgstellingsovereenkomst. Bij de redactie ervan dien je dan ook nauwgezet aandacht te hebben voor de verbintenissen die effect hebben op de borg en voor eventuele dwingende bepalingen ten aanzien van een particuliere borgstelling.

Daarom raden wij aan om de overeenkomst van borgtocht steeds door een gekwalificeerde jurist te laten opstellen, zeker indien het gaat om een borgstelling door een particulier. Contacteer MKBrecht.nl en laat het document voor je opstellen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips