Hoewel er in Nederland een gesloten ontslagstelsel geldt, is het onder een aantal voorwaarden toch mogelijk om een projectclausule op te nemen. De rechtspraak accepteert zo’n projectclausule, maar houdt ook nauwgezet toezicht op de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Dat een ongeldige projectclausule grote gevolgen kan hebben, hoeft niet te verbazen. Onthoud vooral dat je de redactie van een projectclausule maar beter overlaat aan een gespecialiseerde jurist.
Wat is een projectclausule in een arbeidsovereenkomst?
Bij een arbeidsovereenkomst met een projectclausule is de duur van de arbeidsovereenkomst afhankelijk van de duur van een project. In feite gaat het om een ontbindende voorwaarde waarbij de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden wanneer het project afloopt. Het wordt dan ook gebruikt in branches waarbij het vooraf niet duidelijk is hoe lang een project zal duren, bijvoorbeeld in arbeidsovereenkomsten met musical- of toneelmedewerkers.
De projectclausule is geldig en vormt een uitzondering op het gesloten ontslagstelsel in Nederland, waarbij een arbeidsovereenkomst in principe slechts in een aantal gevallen kan worden beëindigd. De projectclausule moet dan wel aan een aantal strikte voorwaarden voldoen.
Voorwaarden voor een geldige projectclausule
De rechtspraak accepteert de geldigheid van een projectclausule op voorwaarde dat de ontbindende voorwaarde niet strijdig is met het gesloten ontslagstelsel. Cruciaal hierbij is dat het einde van de arbeidsovereenkomst, hoewel het einde niet specifiek te benoemen is, toch voldoende objectief bepaalbaar is. Daarom moet het concreet aangeven op basis van welke factoren het einde van de arbeidsovereenkomst wordt bepaald. Op die manier voorkomt de rechtspraak dat de projectclausule louter afhankelijk is van de wil of de willekeur van de werkgever. Indien de projectclausule afhankelijk is van enige subjectieve invulling door de werkgever zal het in principe ongeldig zijn.
Verregaande gevolgen bij ongeldige projectclausule
Om het een en ander te illustreren verwijzen we naar een uitspraak van 24 januari 2017 van het Gerechtshof Amsterdam. In dit geval werd een projectclausule opgenomen in de arbeidsovereenkomst van een aantal musicalmedewerkers. De projectclausule stipuleerde dat de arbeidsovereenkomst eindigt op de eerste dag na de laatste voorstelling van de productie. Toen de werkgever zelf de stekker uit de productie trok, hekelden de werknemers dat de werkgever handelde in strijd met het gesloten ontslagstelsel.
Ook het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de projectclausule ontoelaatbaar was. Volgens het Gerechtshof Amsterdam had de projectclausule zo geformuleerd moeten zijn dat de ontbindende voorwaarde enkel in werking kon treden wanneer de stopzetting onontkoombaar was geweest. De genoemde formulering was te ruim en afhankelijk van een eenvoudige keuze van de werkgever. Subjectief en dus ongeldig, oordeelde het Gerechtshof Amsterdam. De ruime interpretatiemogelijkheid waarover de werkgever beschikte, kon enkel in het gesloten ontslagrecht worden ingepast wanneer het werd getoetst door de rechter of het UWV.
In de praktijk was de arbeidsovereenkomst dus niet geëindigd toen de productie werd stopgezet. Daarom moest de werknemer het salaris en alle bestanddelen zoals de opgebouwde vakantietoeslag betalen, net zoals de wettelijke rente en een verhoging voor de opgebouwde doch niet genoten vakantiedagen.
Laat een projectclausule opstellen door MKBrecht.nl
Het gebeurt wel vaker dat projectclausules achteraf niet geldig blijken te zijn. Daarom raden we enerzijds aan om een beroep te doen op een arbeidsrechtjurist, maar om anderzijds ook een absolute einddatum overeen te komen. Wanneer de projectclausule dan achteraf blijkt ongeldig te zijn, kan de schade voor de werkgever alsnog worden beperkt.
Plan vandaag nog een intakegesprek in en laat de projectclausule opstellen door een van onze arbeidsrechtjuristen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44