Recent hekelde de Inspectie SZW de snelle stijging van werkende kinderen, zeker in de bezorgsector. Maaltijdbezorgers worden dan ook steeds jonger, terwijl ze als verkeersdeelnemers toch aan een aantal risico’s onderhevig zijn. Wil je minderjarigen in je bedrijf inschakelen, dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de te volgen regels. Veel is afhankelijk van de leeftijd van het kind.
Kinderen tot en met twaalf jaar
Voor kinderen tot en met twaalf jaar geldt er in principe een werkverbod. Je kan ze dus niet zomaar in je bedrijf inschakelen. Hierop werd wel een uitzondering voorzien voor taakstraffen die door Bureau Halt worden opgelegd en voor de medewerking aan reclamespotjes of uitvoeringen zoals toneelstukken. Wanneer het kind werkt met een arbeidsovereenkomst of in de commerciële sfeer hebben ze wel een ontheffing nodig. Zo’n ontheffing vraag je ruim voor de uitvoering aan bij de Inspectie SZW.
Daarnaast moet je een aantal maximumgrenzen bewaken. Kinderen tot zeven jaar mogen bijvoorbeeld maximaal twee uur werken op een schooldag, terwijl kinderen van zeven tot dertien jaar vier uur mogen werken op een schooldag. Voor niet-schooldagen gelden dan weer andere regels, terwijl er ook weekmaxima van toepassing zijn. Daarnaast moet je een minimale rusttijd garanderen. Belangrijk om te weten is dat repetitietijd bovendien ook meetelt als werktijd.
Kinderen van dertien en veertien jaar
Kinderen van dertien en veertien jaar mogen daarnaast ook klusjes en licht niet-industrieel werk uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan auto’s wassen, het verspreiden van huis-aan-huisbladen of babysitten. Bandwerk kan enkel indien de werkomgeving voldoende veilig is en de werkgever nadelige lichamelijke of geestelijke belasting voorkomt. Een ontheffing is niet nodig.
Ook hier zijn de werktijden beperkt. Op een schooldag mogen ze maximaal twee uur per dag klusjes doen en op een niet-schooldag zeven uur. Licht niet-industrieel werk mag enkel op niet-schooldagen met een maximum van zeven uur per dag en vijfendertig uur per week. In beide gevallen mogen ze niet meer dan vier weken per jaar werken en is zondagwerk niet toegestaan. Ten slotte mogen ze enkel werken tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds.
Kinderen van vijftien jaar
Kinderen van vijftien jaar mogen ook bovenstaande klusjes en licht niet-industrieel werk uitvoeren, maar mogen daarnaast eveneens avondkranten bezorgen en hulpwerkzaamheden uitvoeren in de horeca. Ze mogen er bijvoorbeeld helpen bij de bediening, maar mogen niet werken in horecazaken die ook alcohol serveren.
Zij mogen net zoals jonge kinderen maximaal twee uur werken per schooldag, maar mogen wel twaalf uur per schoolweek werken. Tijdens de vakantieperiode mag de vijftienjarige wel acht uur per dag werken en maximaal veertig uur per week. Dat is ook het geval wanneer het kind van de leerplicht is vrijgesteld.
Onder specifieke voorwaarden mogen deze kinderen ook ochtendkranten bezorgen. Er moet dan een bezorgovereenkomst worden opgesteld die ook de ouders ondertekenen. Ze mogen dan maximaal twee uur werken per dag en moeten dagelijks minimaal 12 uur kunnen rusten. Ze mogen ook op zondag ochtendkranten bezorgen, maar ze mogen dan niet werken op zaterdag.
Kinderen van zestien en zeventien jaar
Voor kinderen van zestien en zeventien jaar gelden er veel minder beperkingen. Ze mogen zelfs gevaarlijk werk verrichten als de werkgever deskundig toezicht voorziet, maar werken in omgevingen met giftige stoffen of lawaaiige omgevingen mag dan weer niet. Ook nachtwerk is niet toegestaan, net als overwerken en ze mogen ook geen oproepdiensten doen. Verder mogen ze tot veertig uur per week werken, maar de tijd op school telt ook mee voor de berekening van de maximale arbeidstijd.
Laat je helpen door MKBrecht.nl
Wil je een beroep doen op minderjarigen? Dan is het eerst en vooral belangrijk om te weten of ze dit werk wel mogen doen, terwijl je ook de werktijden moet respecteren. Vooral inbreuken hierop worden vaak vastgesteld door de Inspectie SZW. De boetes zijn heel hoog en lopen snel op. Wanneer het gaat om een inbreuk op het verbod van kinderarbeid bedraagt het boetenormbedrag dan ook minimaal duizend en maximaal tweeduizend euro. MKBrecht.nl legt uit wat mogelijk is en giet dit in een omstandig advies.
Daarnaast stelt MKBrecht.nl de nodige documenten voor je op, zoals de arbeidsovereenkomst of de bezorgovereenkomst. We geven ook aan wie de overeenkomst moet ondertekenen en waarop je moet letten. Plan vandaag nog een intakegesprek in en laat je helpen door MKBrecht.nl.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44