Arbeidszaken

Mag ik een zieke medewerker ontslaan?

Ziek zijn is niet leuk, maar het loon doorbetalen van zieke werknemers evenmin. Zeker wanneer de ziekte blijft aanslepen of wanneer een werknemer strijk-en-zet arbeidsongeschikt is, is het niet onlogisch dat je je afvraagt of het niet beter is om er een punt achter te zetten. In sommige gevallen kan dat zelfs door de rechter worden verplicht. Het ontslag bij ziekte is een delicaat gegeven waarbij je heel bedachtzaam dient te handelen. Daarom raden wij aan om je vooraf te laten adviseren.

Bescherming gedurende twee jaar

Wanneer een medewerker ziek of arbeidsongeschikt is, kan je de medewerker niet zomaar ontslaan. Dat zou geen wenselijke situatie creëren voor de betrokkene. Daarom geldt er gedurende de eerste twee jaar van de ziekte of arbeidsongeschiktheid een ontslagverbod. Hierop zijn wel twee uitzonderingen voorzien.

In de eerste plaats is er een uitzondering voorzien voor het geval waarin de ziekte niet de reden voor het ontslag is. Wanneer je bijvoorbeeld al een verzoek indiende bij het UWV of bij de kantonrechter kan je, na een gunstig verloop, alsnog tot ontslag overgaan.

Ook wanneer blijkt dat de werknemer volgens het UWV onvoldoende meewerkt aan de re-integratie, bijvoorbeeld door te weigeren om zich om te scholen, kan het ontslag al vroeger plaatsvinden.

Transitievergoeding bij ontslag na ziekte

Wanneer je overgaat tot het ontslag van een werknemer die langdurig ziek is, moet je ook een transitievergoeding betalen. Zelfs wanneer de werknemer op het moment van het ontslag nog ziek is, ben je verplicht om tot het betalen ervan over te gaan. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het maandsalaris en de duur van het dienstverband.

Als werkgever mag je niet zomaar weigeren om tot ontslag over te gaan. Onthoud dat de rechter je, op basis van het goed werkgeverschap, kan verplichten om een werknemer te ontslaan. In de tussentijd loopt de duur van het dienstverband echter gewoon verder, dus loopt ook de transitievergoeding verder op. Wanneer het einde van de periode van twee jaar ziekte op of na 1 juli 2015 valt, kan je voor de betaalde transitievergoeding wel een compensatie aanvragen bij het UWV.

Ontslag wegens frequent ziekteverzuim

In bovenstaand geval nemen we aan dat de werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt is. Toch kan het ook gebeuren dat een werknemer vaak voor kortere periodes ziek of arbeidsongeschikt is. Jij moet dan telkens het loon doorbetalen terwijl je niet op de werknemer kan rekenen. Zo’n situatie is op lange termijn onhoudbaar. Onder een aantal voorwaarden kan je dan overgaan tot ontslag wegens frequent ziekteverzuim.

Je moet het ontslag dan wel vooraf laten toetsen door de kantonrechter. In sommige gevallen is zo’n preventieve toetsing echter niet nodig, bijvoorbeeld wanneer jullie overgaan tot ontslag met wederzijds goedvinden of wanneer het gaat om ontslag tijdens de proeftijd.

Daarnaast moet je steeds een redelijke grond hebben om tot ontslag over te gaan. Frequent ziekteverzuim kan zo’n redelijke grond zijn, maar moet situatie per situatie bekeken worden. Zo moet bekeken worden of de werknemer wel effectief regelmatig ziek is, of herstel mogelijk is en of de ziekte al dan niet het gevolg is van onvoldoende zorg voor arbeidsomstandigheden.

Vervolgens mag het niet mogelijk zijn om de werknemer binnen een redelijke termijn te herplaatsen, op voorwaarde dat herplaatsing in de rede ligt. Eventueel zal je moeten controleren of het bijvoorbeeld denkbaar is om de werknemer om te scholen naar een andere passende functie. Dit is vaak vrij subjectief en is onder andere afhankelijk van de duur van de wettelijke opzegtermijn (bepalend voor de redelijke termijn), de opleiding, de ervaring, de beschikbare functies en de capaciteiten van de betrokkene. Bovendien gelden ook hier weer een aantal uitzonderingen.

Ten slotte dien je rekening te houden met de zogenaamde opzegverboden. Zo mag je een werknemer bijvoorbeeld niet zomaar ontslaan wanneer een bevalling de oorzaak is van de ziekte.

Meer weten over ontslag bij ziekte?

Ontslag bij ziekte is een complex gegeven en dat heeft natuurlijk alles te maken met de vele regels die werknemers beschermen. Toch is het in sommige gevallen mogelijk om tot ontslag over te gaan of kan je daar zelfs toe worden gedwongen, terwijl het natuurlijk altijd mogelijk blijft om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen.

Heb je hier vragen over, wil je de situatie even laten toetsen door een van onze juristen of laat je liever een document opstellen? MKBrecht.nl staat voor je klaar. Plan vandaag nog een intakegesprek in en laat je adviseren omtrent ontslag bij ziekte.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips