Ondernemen

Welke risico’s dek ik af met mijn algemene voorwaarden?

Als ondernemer krijg je ongetwijfeld met een aantal bedrijfsrisico’s af te rekenen. Er bestaan verschillende manieren waarop je deze risico’s kunt afdekken. Via factoring dek je bijvoorbeeld het risico op niet-betaling af, terwijl de juiste rechtsvorm het privévermogen beschermt en een transportverzekering gestolen goederen zal vergoeden. Ook algemene voorwaarden worden veelvuldig gebruikt om een aantal risico’s af te dekken. Welke dat zijn? Dat leggen we in dit blog voor je uit.

Niet-betaling

Je wil natuurlijk dat je klanten netjes hun factuur betalen. Via je algemene voorwaarden kan je het risico op niet-betaling gedeeltelijk afdekken. Zo kan je bijvoorbeeld duidelijkheid scheppen over de incassokosten of de betaling van een rente. De praktijk bewijst dat klanten sneller betalen als de algemene voorwaarden zo’n regeling voorzien. Daarnaast bestaan er ook andere manieren om niet-betaling te voorkomen, bijvoorbeeld door de overdracht van het auteursrecht uit te stellen tot na de betaling of door een eigendomsvoorbehoud op te nemen in de algemene voorwaarden.

Leveringsproblemen

Kan je de bestelling toch niet tijdig leveren? Zal je moeten overgaan tot deelleveringen? Of is het helemaal niet de bedoeling dat jij die zware meubelstukken naar de bovenste woonlaag brengt? Via je algemene voorwaarden schep je duidelijkheid over hoe de levering verloopt en wat de regeling is bij vertragingen. Je voorkomt dat de klant zomaar zijn bestelling kan ontbinden, terwijl jij het opschortingsrecht kunt uitoefenen.

Aansprakelijkheid

De algemene voorwaarden zijn de ideale plaats om de eigen aansprakelijkheid te beperken. Ten opzichte van bedrijven zijn er een aantal uitzonderingen waarbij het uitsluiten van je aansprakelijkheid niet mogelijk is. Een voorbeeld daarvan is wanneer je opzet uitsluit van aansprakelijkheid. Zelfs als je zo’n uitsluiting voorziet, kan je nog steeds een aansprakelijkheidsstelling in de bus krijgen.

Naast het beperkt lijstje met uitzonderingen geldt hier eigenlijk de contractvrijheid. Je mag dan ook perfect bepalen dat je niet aansprakelijk bent voor goederen die tijdens het transport worden gestolen. Of dat je niet aansprakelijk bent wanneer een fout in de door jou gemaakte software in gegevensverlies resulteert. Maar evenzeer is het mogelijk om gewoon het bedrag van de schadevergoeding forfaitair te beperken. Hier heb je een gigantische vrijheid en het is ook belangrijk om die vrijheid optimaal te gebruiken.

Onduidelijkheid over juridische procedures

Als je in een internationale omgeving actief bent, is het een risico dat een geschil voor een buitenlandse rechtbank wordt behandeld. Dan moet je bijvoorbeeld niet alleen naar de Bulgaarse rechtbank afzakken, maar is ook het Bulgaars recht van toepassing. De tegenpartij speelt een thuismatch en is dan ook in het voordeel. Via je algemene voorwaarden dek je dat risico eenvoudig af. Je geeft dan aan dat het Nederlands recht van toepassing is en dat een eventueel geschil voor de Nederlandse rechtbank wordt behandeld. Natuurlijk staat het je vrij om eerst even in te zetten op een alternatieve vorm van geschillenbeslechting. Het geeft alvast veel meer zekerheid en het zorgt ervoor dat je juridisch sterker in de schoenen staat.

Overmacht

De coronasituatie bewijst dat het soms grondig mis kan gaan en dat je dan niet langer aan je verplichtingen kan voldoen. Soms kan er al eens discussie bestaan over wanneer er al dan niet sprake is van overmacht. Normaal moet de situatie per slot van rekening “onvoorzienbaar” zijn en dat kan bijvoorbeeld van een contract gesloten tijdens de coronasituatie niet worden gezegd. Gelukkig kan je via je algemene voorwaarden wel even aangeven dat deze situatie wel gewoon overmacht is. Bovendien kan je er alvast even over nadenken om een regeling te voorzien waarbij jullie de schade beperken. Via de algemene voorwaarden kan je de risico’s van dergelijke crisissituaties afdekken.

Bel met MKBrecht.nl

Dankzij je algemene voorwaarden kan je eenvoudig verschillende risico’s afdekken. De voorwaarde is natuurlijk dat de algemene voorwaarden juridisch juist zijn opgesteld. De juiste verzekeringen of de juiste rechtsvorm blijft wel nog steeds belangrijk. Laat je daarom adviseren en bel met MKBrecht.nl om je risico’s te bespreken. Plan vandaag nog een intakegesprek in.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips