Als je een stagiaire in dienst neemt, moet je je natuurlijk als een professioneel stagebedrijf gedragen. Zie een stagiaire dan ook niet gewoon als een goedkope werknemer, maar als iemand die bij je komt om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen en praktijkkennis te verwerven. Een goede opvolging en ondersteuning is dan ook cruciaal, net zoals werk dat aansluit bij de opleiding. Daarnaast moet je ook het een en ander regelen.
Neem steeds de toepasselijke cao door
Ten aanzien van stagiairs heb je in principe veel vrijheid. Zo moet je bijvoorbeeld niet het minimumloon betalen of loonheffingen inhouden. In principe ben je zelfs niet verplicht om een stagevergoeding te betalen. Toch kan een cao die voor je bedrijf van toepassing is daar anders over bepalen. Hoe dan ook is een stagevergoeding wel interessant omdat de stagiaire dan automatisch verzekerd is voor de Ziektewet en voor de Wajong.
Stagecontract opstellen
In de eerste plaats moet je natuurlijk een stageovereenkomst opstellen. In het stagecontract neem je niet alleen de persoonlijke gegevens van de stagiaire op, maar ook gegevens omtrent je bedrijf en het opleidingsinstituut. Daarnaast neem je de duur van het stagecontract op, een aansprakelijkheidsregeling, de leerdoelen, de mate van begeleiding en de mogelijkheden om het stagecontract te beëindigen. Ten slotte kan je eventueel ook een stagevergoeding toekennen. Zo’n stagevergoeding neem je eveneens op in het stagecontract.
Dit doen de meeste ondernemingen wel goed. Toch moet je ook over een aantal andere zaken nadenken. Mag de stagiaire bijvoorbeeld een laptop van je bedrijf gebruiken? Dan moet je duidelijkheid verschaffen over hoe ze daarmee moet omgaan en wat al dan niet is toegestaan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij een fiets of een smartphone van de zaak.
Aansprakelijkheidsverzekering regelen
In het stagecontract kan je niet zomaar alle aansprakelijkheid van je afwuiven. Meer nog: jij bent aansprakelijk voor de schade die de stagiaire veroorzaakt of oploopt in het kader van de uitvoering van het stagecontract. Maakt de stagiaire een fout waardoor een klant tegen problemen aanloopt? Dan kan de klant je bedrijf aansprakelijk stellen. Controleer daarom altijd of je aansprakelijkheidsverzekering volstaat of sluit een aansprakelijkheidsverzekering af. Je verzekeraar kan je hierover informeren.
Controleer of je recht hebt op subsidies
Als je een stageplaats aanbiedt, kan je wellicht een beroep doen op de subsidieregeling praktijkleren. Het gaat om een vergoeding voor de begeleiding. Wat de voorwaarden zijn, is onder andere afhankelijk van de onderwijscategorie. Voor mbo-bbl stagiaires is het bijvoorbeeld niet mogelijk bij een bol (beroepsopleidende leerweg), EVC-trajecten of specifieke maatwerktrajecten. Daarnaast moet de onderwijsinstelling minstens 200 begeleide onderwijsuren aanbieden. De subsidie blijft in ieder geval interessant dus controleer steeds of je al dan niet aan de voorwaarden voldoet.
Neem contact op met MKBrecht.nl
Het stagecontract is het belangrijkste document wanneer je een stagiaire in dienst neemt, hoewel je ook nog een aantal andere zaken moet regelen. Het is belangrijk dat je niet zomaar even een kant-en-klaar stagecontract gebruikt, maar dat je ervoor zorgt dat het stagecontract helemaal is afgestemd op de unieke situatie. Spreek er daarom over met een van de ervaren juristen van MKBrecht.nl. Wij leggen je graag het een en ander uit, helpen je doorheen het proces en stellen meteen ook de nodige documenten voor je op. Plan vandaag nog een gratis intakegesprek in.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44