Juridische Zaken

Aanneming van werk of toch eerder een overeenkomst van opdracht?

Aanneming van werk en overeenkomst van opdracht worden vaak in één adem genoemd, maar zijn geen synoniemen van elkaar. Het zijn twee verschillende soorten overeenkomsten die ook andere gevolgen met zich meebrengen. Ze hebben wel met elkaar gemeen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst en dat het arbeidsrecht dus niet van toepassing is. Daarnaast geldt voor alle twee een eigen bijzondere wettelijke regeling.

Overeenkomst tot aanneming van werk

Een overeenkomst tot aanneming van werk is een overeenkomst tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer waarbij de opdrachtnemer zich verbindt om tegen betaling een stoffelijk werk tot stand te brengen en te leveren.

Kenmerkend voor de overeenkomst tot aanneming van werk is dat er een aanneemsom (prijs) is, maar die prijs hoeft nog niet vast te staan. Vaak kiezen de partijen dan ook voor facturering op basis van regie. Daarnaast moet het altijd om een stoffelijk werk gaan en niet om een intellectueel werk. Een voorbeeld hiervan is de bouw van een nieuwe keuken voor een restaurant, maar het gaat ook verder dan alleen bouwwerken en omvat ook reparaties. Confectiewerk valt bijvoorbeeld ook onder de overeenkomst tot aanneming van werk.

De regels rond aanneming van werk zijn in het Burgerlijk Wetboek terug te vinden. Daarin staat bijvoorbeeld ook dat de opdrachtnemer het recht heeft om het werk, onder zijn leiding, door anderen te laten uitvoeren. Daarnaast vinden we er ook in terug dat de rechter bij nieuwe kostenverhogende omstandigheden de overeengekomen prijs kan laten aanpassen en dat de opdrachtnemer verplicht is om onjuistheden in de opdracht(omschrijving) te melden.

Het gaat grotendeels om regels van regelend recht waar van mag worden afgeweken. Omdat het regelend recht niet altijd even gunstig is, is het vaak zelf belangrijk om dat te doen. Van sommige regels kan echter niet worden afgeweken. Het gaat dan voornamelijk om de regels die gelden bij de bouw van een woning.

Overeenkomst van opdracht

De overeenkomst van opdracht vertoont een aantal gelijkenissen met de overeenkomst tot aanneming van werk. Het belangrijkste verschil is echter dat het niet gaat om stoffelijk werk. Daarnaast mag het ook niet gaan om het bewaren van zaken, het vervoeren van personen, het vervoeren van zaken of het uitgeven van werken. Een voorbeeld van een overeenkomst van opdracht is het inhuren van een PR-expert die een aantal adviezen zal uitbrengen. In ruil daarvoor ontvangt de opdrachtnemer een loon, zonder dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Bij een overeenkomst van opdracht zijn er eveneens eigen specifieke regels van toepassing. Zo staat er in het Burgerlijk Wetboek bijvoorbeeld dat de opdrachtgever de onkosten van de opdrachtnemer moet vergoeden, dat eventuele meerdere opdrachtnemers samen hoofdelijk tegenover de opdrachtgever verbonden zijn en dat de opdrachtnemer de overeenkomst enkel in specifieke situaties kan opzeggen. Ook hier gaat het bijna uitsluitend om regelend recht.

Laat de overeenkomst opstellen door MKBrecht.nl

Twijfel je om welke overeenkomst het gaat? Dan is het waarschijnlijk geen goed idee om een knip-en-plakcontract te gebruiken. Zeker omdat veel regels van regelend recht zijn, is het belangrijk om de overeenkomst van opdracht of de overeenkomst tot aanneming van werk af te stemmen op de unieke situatie. Laat deze overeenkomsten daarom opstellen door een van onze juristen. Neem contact op met MKBrecht.nl.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips