Nog te vaak worden woorden als dealer, reseller en agent door elkaar gebruikt. Hoewel een dealer ook een reseller is, is een dealer echter nog geen agent. Het verschil tussen de twee is belangrijk omdat zowel de vergoedingsmethode als de risico’s en de gevolgen van de beëindiging anders zijn. Wij leggen je het verschil uit tussen de dealer-, reseller- en agentuurovereenkomst en geven aan wanneer je welke overeenkomst gebruikt.
Wat is een dealerovereenkomst of resellerovereenkomst?
De dealerovereenkomst wordt ook wel eens een distributieovereenkomst of een resellerovereenkomst genoemd. Bij een distributieovereenkomst is de tegenpartij een wederverkoper of een dealer. Een dealer verkoopt met andere woorden producten of diensten door en ontvangt geen provisie, maar koopt enkel de diensten en goederen in bij zijn leverancier (principaal) en verkoopt ze vervolgens door met winst. In de verhouding met de klant handelt de dealer voor eigen rekening en risico.
De wederverkoper leeft van de marge tussen de aankoop- en de verkoopprijs. Hierop zijn wel uitzonderingen mogelijk. Zo is het perfect mogelijk om daarnaast ook een provisie te betalen. Onder andere bij dealerovereenkomsten met platenlabels wordt er vaak zo’n extra beloning opgenomen.
De dealerovereenkomst is niet in de wet geregeld en lijkt dan ook sterk op een raamovereenkomst. In de distributieovereenkomst worden talloze zaken geregeld, maar centraal staat alvast het recht om de producten of diensten in te kopen met het doel om ze opnieuw te verkopen. Een andere afspraak die vaak in de dealerovereenkomst staat, is het gebied waarin de dealer dat mag doen. Soms is dat op exclusieve basis, maar ook hier kan de dealerovereenkomst vrij afspraken over maken.
De dealerovereenkomst wordt ten slotte beëindigd op basis van de afspraken uit de overeenkomst. Meestal heeft de dealer verder geen recht op extra vergoedingen. Daarentegen kan er bijvoorbeeld wel worden afgesproken dat de principaal onverkochte goederen opnieuw inkoopt. Omdat de wet hierover niks regelt, zijn de partijen vrij om zelf zo’n afspraken te maken.
Wat is een agentuurovereenkomst?
Bij een agentuurovereenkomst is de situatie anders. Hier is de tegenpartij geen wederverkoper of dealer, maar een handelsagent. De handelsagent handelt rechtstreeks voor rekening van zijn principaal (opdrachtgever) en neemt dan ook minder risico. De handelsagent haalt met andere woorden klanten binnen voor zijn opdrachtgever en ontvangt daarvoor een provisie. De handelsagent hoeft niet eerst zelf de producten of diensten in te kopen.
Een agentuurovereenkomst is in tegenstelling tot de dealerovereenkomst wel in de wet geregeld. Dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de beëindiging van de agentuurovereenkomst. In dergelijke gevallen heeft de agent in sommige gevallen recht op een goodwillvergoeding. De redenering daarbij is dat de principaal ook de komende jaren geniet van het werk en de inkomsten van de agent. Daarom heeft de agent in principe recht op een maximale provisie van één jaar voor de nieuwe klanten.
Wanneer gebruik je welke overeenkomst?
Welke overeenkomst je gebruikt, is afhankelijk van wat je doel is. Wil je als principaal extra klanten, zelf het contact regelen en daarbij ook de risico’s dragen? Dan schakel je een handelsagent in en betaal je de handelsagent een provisie voor de nieuwe klanten. In dat geval moet je een agentuurovereenkomst hebben en rekening houden met een aantal bepalingen van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.
Wil je als principaal een verkoper het (exclusief) recht verlenen om je producten of diensten te kopen en in een bepaald gebied te verkopen? Dan heb je een dealer- of resellerovereenkomst nodig. Deze overeenkomst is niet bij wet geregeld, maar het is wel belangrijk dat je goed nadenkt over de afspraken die jullie maken.
Laat een dealer- of agentuurovereenkomst opstellen
Bij een dealer- en agentuurovereenkomst ga je voor lange tijd een samenwerking aan en dan is het belangrijk dat de afspraken duidelijk zijn. Niet alleen voor wanneer het goed gaat, maar ook voor de situatie waarbij klanten ontevreden zijn, cijfers tegenvallen of de samenwerking wordt beëindigd. Het opstellen van een goede dealer- of agentuurovereenkomst is dan ook heel belangrijk. Tijdens een gratis intakegesprek bespreken we graag je situatie. Plan nu een intakegesprek in en een van onze deskundige juristen stelt de overeenkomst voor je op.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44