Financieel

4 tips voor meer zekerheid als je geld uitleent

Wanneer je geld uitleent, hoop je natuurlijk dat je het op het einde van de rit terugziet. Het liefst met nog een mooie rente erbovenop. Met vertrouwen alleen kom je er nog niet en daarom doe je maar beter het nodige om extra sterk in de schoenen te staan. Het begint allemaal bij een goede geldleenovereenkomst, maar extra zekerheden zijn meer dan wenselijk.

Stel een geldleenovereenkomst op

Zorg er in de eerste plaats voor dat het duidelijk is hoeveel geld je uitleent en welke afspraken daarop van toepassing zijn. In een geldleenovereenkomst neem je bepalingen op over de hoofdsom, de rente, de wijze van aflossing, de duur, de betaling en een eventuele afsluitprovisie. Daarnaast neem je ook afspraken op met betrekking tot de gevolgen van laattijdige betalingen.

Wanneer deze afspraken duidelijk op papier staan, sta je sterk in de schoenen. Als de lener zich niet aan de afspraken houdt, kan je bijvoorbeeld naar de rechter stappen. Zorg er natuurlijk wel voor dat de identiteit van de partijen duidelijk is en neem bijvoorbeeld een kopie van de identiteitskaart op. Zorg ook dat je kan bewijzen dat je de hoofdsom effectief hebt uitgeleend. Leen daarom niet uit in contanten maar maak het over op het in de overeenkomst van geldlening aangewezen rekeningnummer en houd netjes je bewijsstukken bij.

Verpanding voor extra zekerheid

Het is natuurlijk niet omdat een rechter je gelijk geeft, dat je ook effectief je geld ziet. Je kan nu eenmaal geen kaalkop bij het haar vatten. Bovendien is het niet zo fijn als je daarvoor naar de rechter moet stappen en nog eens extra kosten moet maken. Daarom bouw je vooraf een aantal zekerheden in. Een voorbeeld daarvan is een pandrecht. Een pandrecht wil zeggen dat jij een specifiek goed, zonder tussenkomst van de rechter, mag verkopen en de vordering incasseren om jezelf terug te betalen.

Wanneer een ondernemer geld leent voor de aankoop van een wagen, kunnen jullie zo’n pandrecht overeenkomen op diezelfde wagen. Het voordeel daarvan is dat het pandrecht ook stand blijft houden wanneer er een faillissement is. Daardoor kan jij de auto van de zaak verkopen om jezelf teug te betalen. Inkomsten die je vordering zouden overtreffen, mag je natuurlijk niet houden en moet je teruggeven. Deze opbrengsten gaan dan wel naar de andere schuldeisers.

Borgstelling bij geldleenovereenkomst

Een pandrecht heeft nog steeds een aantal beperkingen. Wanneer in bovenstaand geval de auto van de zaak in brand vliegt, is je pandrecht natuurlijk ook waardeloos en ben je weer bij af. Daarom is het interessant om een borgstelling te vragen. Als bijvoorbeeld een bv geld bij je leent, vraag je aan de DGA om zich borg te stellen. Gaat de bv failliet, dan kan je nog steeds bij de DGA aankloppen. Dat is natuurlijk vooral interessant als de DGA waardevolle bezittingen heeft of lekker veel geld op zijn bankrekening heeft staan.

Neem contact op met MKBrecht.nl

Er zijn zeker voldoende mogelijkheden om extra zekerheid te krijgen als je geld uitleent. Anderzijds zijn er ook beperkingen die vooral consumenten moeten beschermen. Bovendien is het belangrijk dat alle afspraken netjes in overeenkomsten zijn gegoten. Leen in ieder geval niet zomaar geld uit maar zorg ervoor dat je je zaakjes op orde hebt. Wij van MKBrecht.nl helpen je graag verder en stellen de documenten voor je op. Maak nu een afspraak.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips