Intellectueel eigendom is dan wel niet tastbaar, maar het wil nog niet zeggen dat het helemaal geen bescherming geniet. En net zoals bij tastbare voorwerpen kan je ook overeenkomsten sluiten over je intellectueel eigendom.
Beschermen van je intellectueel eigendom
Intellectueel eigendom is, zoals het woord het al aangeeft, je eigendom. En dat wil zeggen dat je je het ook gewoon mag beschermen. Niemand mag zomaar je eigendom gebruiken of stelen en dus mag je optreden tegen iedereen die een inbreuk begaat tegen je intellectueel eigendom. Je kan hen vragen om de inbreuk te stoppen, maar eventueel kan je ook naar de rechter stappen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om een schadeclaim in te dienen en moeten platformen zoals YouTube of Marktplaats soms hun medewerking verlenen bij het beschermen van je intellectueel eigendom. Je merkt met andere woorden al meteen hoe belangrijk het is om je intellectueel werk te laten beschermen. Hoe je dat moet doen, is afhankelijk van het type intellectueel eigendom.
Intellectueel eigendom verkopen
Net zoals bij andere eigendomsrechten ben je vrij om je intellectueel eigendomsrecht te verkopen. Iemand anders wordt er dan eigenaar van, kan wijzigingen aanbrengen en kan er inkomsten uit vergaren. De nieuwe eigenaar is met andere woorden vrij om met het intellectueel eigendom te doen wat hij zelf wil. Daartegenover staat dat jij geen gebruik meer mag maken van je intellectueel eigendom. Hierop zijn natuurlijk wel uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld wanneer de overdrachtsovereenkomst expliciet in zo’n uitzonderingen voorziet. In ieder geval is het belangrijk om de nodige aandacht aan de overdrachtsovereenkomst te schenken. Het moet vooral duidelijk zijn welk intellectueel eigendom wordt verkocht (bv. door het inschrijvingsnummer op te nemen) en welke afspraken hierover zijn gemaakt. Soms moet je de overdracht ook registreren bij het bevoegde bureau.
Een gebruiksrecht of licentie verlenen
Wil je iemand anders je intellectueel eigendom laten commercialiseren? Dan is het niet altijd nodig om je intellectueel eigendom te verkopen. Je kan de tegenpartij ook een gebruiksrecht of licentie verlenen om dat te doen. In dat geval geef je een licentienemer de toestemming om je intellectueel eigendom op een welbepaalde manier en voor een welbepaalde periode te gebruiken. In ruil daarvoor krijg je een vergoeding. Deze vergoeding kan een vast bedrag zijn, maar ook een percentage van de omzet. Hier zijn talloze afspraken mogelijk. Zo kan het gebruiksrecht exclusief zijn, maar kan het ook toegestaan zijn om het gebruiksrecht aan meerdere licentienemers te verlenen. Tussenoplossingen zijn eveneens mogelijk, bijvoorbeeld door het gebruiksrecht exclusief voor een bepaald gebied toe te kennen. In ieder geval blijf jij gewoon de eigenaar van je intellectueel eigendom en doe je er dus geen afstand van.
MKBrecht.nl helpt je verder
Met een intellectueel eigendomsrecht kan je best veel aanvangen, maar natuurlijk zijn er ook wel een aantal aandachtspunten. Zo is het soms aangewezen om de tegenpartij eerst een geheimhoudingsverklaring te laten ondertekenen, bijvoorbeeld wanneer er op het moment van de onderhandelingen nog geen octrooi is aangevraagd. Daarnaast is het in ieder geval belangrijk om een goede overeenkomst op te stellen. Wij van MKBrecht.nl doen graag het nodige. Neem contact met ons op voor meer informatie.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44