Juridische Zaken

Twee keer gehannes bij de toepasselijkheid van algemene voorwaarden

Ondernemers denken natuurlijk gretig na over hun inkoop- en verkoopvoorwaarden. Dit zijn de regeltjes die hen moeten beschermen als er iets fout gaat. We merken echter dat er soms te weinig aandacht gaat naar het rechtsgeldig van toepassing verklaren ervan. Natuurlijk zijn de voorwaarden nutteloos als ze niet kunnen worden toegepast. Hierover worden vaak rechtszaken uitgevochten, dus het is belangrijk dat je het goed doet. Onderstaande twee voorbeeldzaken tonen aan hoe de toepasselijkheid van dergelijke voorwaarden wel vaker voor de rechter wordt uitgevochten.

Problematiek van meerdere sets met voorwaarden

In een zaak voor Rechtbank Almelo (ECLI:NL:RBALM:2012:BX9669) heerste er discussie tussen de Koninklijke Verpakkingsindustrie Stempher B.V. en het Duitse bedrijf Kramerprogetha G.m.b.H. & Co.

Stempher B.V. meende dat haar verkoopvoorwaarden van toepassing waren, terwijl het Duitse bedrijf net vond dat haar inkoopvoorwaarden de overeenkomst regelden. Dat is natuurlijk een wereld van verschil. Het is een klassiek probleem wanneer twee partijen eigen voorwaarden hanteren. Uiteindelijk moet er dan één bepaling primeren en levert het gegarandeerd gedoe op. In onze eerdere blog lees je meer over deze zogenaamde battle of the forms.

De rechtbank Almelo droeg Kramerprogetha op om te bewijzen dat het voldoende kenbaar had gemaakt dat het enkel onder deze inkoopvoorwaarden een overeenkomst wilde aangaan en dat deze voorwaarden door Stempher werden aanvaard. Kramerprogetha kon het een en ander echter niet hard maken en kon geen getuigen naar voren brengen. Daarom oordeelde de rechtbank dat deze voorwaarden niet van toepassing waren.

Nadien werd de vraag gesteld of de verkoopvoorwaarden van Stempher dan wel van toepassing waren. Vast stond alvast dat op de voorzijde van al het briefpapier van Stempher, inclusief deze van de opdrachtbevestigingen en inkoopvoorwaarden, volgende zinsnede (ook in het Duits en Engels) stond: “Op alle overeenkomsten zijn de algemene verkoopvoorwaarden ‘Koninklijke Verpakkingsindustrie Stempher CV’ van toepassing. Deze voorwaarden worden op aanvraag onverwijld en kosteloos toegezonden.

Stempher had zijn zaakjes wel op orde en dus werd de overeenkomst geregeld op basis van de voor de verkoper gunstige bepalingen. De voorwaarden van Kramerprogetha mochten nog zo goed zijn opgesteld, als je niet kan bewijzen dat ze van toepassing zijn, blijf je verweesd achter. Laat dit een goede les zijn.

Toepasselijkheid algemene voorwaarden bij een eenvoudige verwijzing

Soms gaat het ook wel goed. Dat is bijvoorbeeld het geval in een zaak die voor de Rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2008:BD9877) verscheen. Toen werd er een offerte uitgebracht voor de levering en montage van een zwembad met een jetstream. Bij de opdrachtbevestiging staat het volgende te lezen: “Onze verkoop-, Leverings- en Betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amersfoort onder nr. 31019760.” Daarnaast werd hieraan een opdrachtomschrijving gevoegd die door de koper is ondertekend. Hierop staat dan weer het volgende te lezen: “Koper verklaart d.m.v. ondertekening de algemene voorwaarden van Maro te hebben ontvangen.”

Uiteindelijk ontstond er een geschil tussen de koper en de verkoper en werd de vraag gesteld of de algemene voorwaarden van toepassing waren. Volgens de koper was dat niet het geval. Hij haalde aan dat er nergens expliciet is gezegd dat de algemene voorwaarden van toepassing waren. Daarnaast gaf hij aan dat hij de voorwaarden nooit heeft ontvangen. Wat dat tweede punt betreft, volgde de rechter de koper niet. De koper had nu eenmaal zelf al verklaard dat hij ze net wel had ontvangen.

Wat het eerste punt betreft, heeft de koper taalkundig natuurlijk gelijk. Maar wat vond de rechter daarvan? Volgens de rechter is er voldoende duidelijk naar de voorwaarden verwezen en had de koper moeten begrijpen dat deze voorwaarden van toepassing waren. Hier wint de verkoper, maar het toont wel aan hoe gewiekst de tegenpartij soms kan zijn. Zorg dan ook voor duidelijke bepalingen.

Meer weten over de toepasselijkheid van algemene voorwaarden

Deze zaken tonen aan dat het niet alleen belangrijk is om goede inkoop- of verkoopvoorwaarden te hanteren, maar ook om ze op een juiste en correcte manier kenbaar te maken en van toepassing te verklaren. Ook daarbij zijn er een aantal aandachtspunten. Je leest er bijvoorbeeld meer over in onze eerdere blogs over het deponeren van algemene voorwaarden en over het verwijzen naar algemene voorwaarden op je website. Als je hier nog vragen over hebt, leggen we natuurlijk graag het een en ander uit.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips