Intussen zit 2020 erop en het is tijd om even terug te blikken op wat toch wel een bijzonder jaar was. Corona kan uiteraard ook niet in dit overzichtje ontbreken, maar er waren nog een aantal andere ontslagzaken die toch wel het benoemen waard zijn. Onderstaande ontslagzaken konden we je niet ontzeggen.
Op vakantie naar Turkije en liegen over de vakantiebestemming
In deze ontslagzaak (ECLI:NL:RBOVE:2020:4497) ging een werknemer, een ervaren complexbeveiliger van een gevangenis, op reis naar Turkije. Hij deed dit netjes tijdens zijn vakantieperiode. Was dit in 2019 gebeurd, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Echter, 2020 was een coronajaar en Turkije een zogenaamd oranje gebied.
Het probleem was dat hij na zijn vakantie gewoon op het werk verscheen, terwijl hij eigenlijk in zelfquarantaine had moeten gaan. De werkgever confronteerde hem met de feiten, maar de werknemer loog erop los. Hij legde zelfs valse vlieggegevens voor en zei dat hij naar Griekenland op reis was geweest, wat op dat moment een groene zone was.
Toen de aap uit de mouw kwam, verzocht de werkgever de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter vond inderdaad dat er sprake was van ernstig verwijtbaar handelen en besloot om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Overgebleven kipnuggets delen met ex-manager
In een andere zaak (ECLI:NL:RBLIM:2020:8873) had een werkneemster van McDonald’s zich na sluitingstijd tegoed gedaan aan kipnuggets die over waren gebleven. Ze deelde er zelfs een aantal uit aan een ex-manager van haar. Eerder had de werkneemster al eens onrechtmatig een shake genuttigd en daarvoor een waarschuwing ontvangen. Na deze herhaling van de feiten is de ex-werkneemster verzocht om zelf ontslag te nemen, wat ze ook heeft gedaan. Achteraf bedacht ze zich en trok ze naar de rechter.
De rechter oordeelde dat de werkgever haar niet voldoende had geïnformeerd over de verregaande gevolgen van het ontslag. De rechter haalde aan dat een redelijke werkgever haar had geadviseerd om juridisch advies in te winnen en haar enkele dagen bedenktijd had gegeven. Een redelijk werkgever zou haar alvast geen opgestelde ontslagbrief laten ondertekenen.
De kantonrechter oordeelde dat er geen sprake was van een rechtmatige en daadwerkelijke opzegging en herstelde de arbeidsovereenkomst. McDonald’s diende bovendien het onbetaalde loon te betalen en werd verplicht om de werkneemster terug op de werkvloer toe te laten.
Een plastic zakje niet betalen
Er was nog een andere opmerkelijke zaak (ECLI:NL:RBGEL:2020:3688 ) waarin de rechter niet akkoord ging met een ontslag. In deze zaak was een medewerker van de winkel Action op staande voet ontslagen. De medewerker had per slot van rekening een plastic tasje ter waarde van niet minder dan 3 eurocent meegenomen zonder te betalen.
De rechter noemde het een bagatelzaak, zeker omdat dergelijke zakjes vroeger gratis werden aangeboden en een vergoeding voornamelijk om ecologische doeleinden wordt gevraagd. Het spreekt het meenemen van zo’n tasje niet goed, maar het geeft ook aan dat er feitelijk geen sprake is van diefstal omdat er bij een waardeloos zakje ook geen sprake is van verrijking. Uiteindelijk moest de winkelketen een billijke vergoeding van 3.600 euro betalen. Het is niet duidelijk of de medewerker het zakje ooit heeft teruggegeven of terugbetaald. Laten we vooral hopen dat het niet ergens in een oceaan rondzwerft.
Burgerrestaurant openen terwijl dit verboden was
In deze vierde zaak (ECLI:NL:RBROT:2020:7567) hield de rechter het ontslag wel in stand. Ook hier ging het om een zogenaamde coronazaak. Toen had een assistent-manager van een vestiging van Burger King de opdracht gekregen om de deuren van het restaurant te sluiten, nadat de overheid deze coronamaatregelen had bevolen. Dit is verschillende keren gecommuniceerd en de assistent-manager heeft hier kennis van genomen, maar heeft om een of andere mysterieuze reden toch het restaurant geopend. Nadat er op het hoofdkantoor klachten binnenliepen, werd de assistent-manager op staande voet ontslagen. De kantonrechter vond dat het ontslag op staande voet op goede gronden steunend was.
Flesje water overgieten in een persoonlijke Dopperfles
Diefstal van een plastic zakje volstond niet voor een ontslag, maar hoe zit het dan met de diefstal van een flesje water? Dit is iets waar de rechtbank Noord-Holland over diende te oordelen (ECLI:NL:RBNHO:2020:4242).
In deze zaak had een werknemer van KCS, een bedrijf dat cateringdiensten verzorgt op Schiphol, een Thonon-waterflesje in een persoonlijke Dopperfles overgegoten. Voor de werkgever was dit voldoende om tot het ontslag op staande voet over te gaan. De rechter ging akkoord met het ontslag en wel omdat KCS al jaren een nultolerantiebeleid voert, daar duidelijk over communiceert en het ook tot uiting brengt. Het bedrijf had eerder al twee werknemers ontslagen die cola en appelsap hadden gedronken en de medewerker wist dus dat het menens was.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44