Het is alvast belangrijk om te weten dat je voor een inbreuk en een eventuele schadevergoeding niet opzettelijk hoeft te handelen. Het volstaat dat je een fout hebt begaan en dat je door die fout een ander, de houder van de auteursrechten, schade hebt berokkend. Ook wanneer je dacht rechtmatig te handelen en niet wist dat je een bepaalde foto niet mocht gebruiken, kan je dus een inbreukbrief in de bus krijgen. Hetzelfde geldt voor stukjes tekst, citaten, een bestaand lettertype in je logo enzovoort.
Vriendelijk blijven
Het eerste wat je doet, is de verzender op de hoogte brengen van de goede ontvangst. Laat even weten dat je de inbreukbrief hebt ontvangen en dat je hier spoedig op terug zal komen. Er is geen reden om de auteur tegen je in het harnas te jagen. Jij had de auteur moeten opsporen. Als zij hun auteursrechten en hun inkomstenbron niet beschermen, gaan ze failliet. Het is wat ze moeten doen en er valt hen dan ook niks te verwijten.
Onderzoek verrichten
Natuurlijk moet je wel even onderzoeken of de ander wel degelijk het auteursrecht heeft. Ga op zoek naar de oorspronkelijke bron van het werk of vraag het even na bij degene die de claim heeft ingediend. De indiener zal vast ook wel snappen dat je eerst het een en ander wil verifiëren. Blijkt het verhaal te kloppen? Stop indien mogelijk meteen met de inbreuk, bijvoorbeeld door de afbeelding van je website te halen.
Soms zal de rechthebbende al blij zijn dat je de inbreuk stopt en je excuses aanbiedt, maar mogelijk wil hij ook een schadevergoeding. Dat de tegenpartij wel degelijk een rechthebbende is, wil natuurlijk nog niet zeggen dat je zomaar akkoord hoeft te gaan met de door hem of haar ingediende schadeclaim. De rechthebbende mag uiteindelijk ook maar enkel de werkelijke schade claimen en het is aan hem of haar om die schade te bewijzen of aannemelijk te maken. Ga intussen zelf ook al even op zoek naar wat een rechthebbende normaliter vraagt voor een soortgelijke licentie.
Overeenstemming vinden over de schadevergoeding
Als je een inbreuk hebt begaan, zal je in ieder geval willen voorkomen dat de zaak voor de rechtbank komt. De kosten lopen dan alleen maar op. Ook de rechthebbende zal het liever onderling willen oplossen.
Als je zijn schadeclaim wat aan de hoge kant vindt, kan je ook altijd zelf een voorstel doen. Geef dan objectief aan hoe jij de schade hebt begroot en waarom jij vindt dat jouw voorstel wel de werkelijke schade vergoedt. Geef natuurlijk ook aan dat je de inbreuk intussen hebt verholpen. De praktijk leert dat het vaak mogelijk is om onderling tot een overeenstemming te komen. Er zijn zelfs verhalen van bedrijven die nadien andere licenties bij de auteur hebben afgenomen. Ze vonden de eerste foto per slot van rekening zo goed dat ze verder met de fotograaf in zee wilden gaan. Ook daarom is het dus aangeraden om telkens vriendelijk te blijven.
Ten slotte kan het natuurlijk wel dat de rechthebbende onredelijke eisen stelt en bedragen eist die niet realistisch zijn. Win in zo’n geval juridisch advies in en ga niet zomaar tot betalen over. Uiteindelijk zal een rechter dan moeten bepalen welke schadevergoeding de schade werkelijk dekt.
Advies over auteursrecht
Heb je hier vragen over of wil je via een licentieovereenkomst een foto op je website kunnen gebruiken? Of ben je een auteur en wil je een inbreukbrief laten opstellen? Onze experts in intellectueel eigendom helpen je graag verder. Spreek er tijdens een gratis belafspraak over en laat je alvast adviseren.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44