Voor webwinkels zijn keurmerken een belangrijke troef. Wanneer een webshop nog niet bekend is en geen consumentenvertrouwen geniet, kan een webshopkeurmerk hen alsnog dat vertrouwen schenken. Om zo’n keurmerk te verkrijgen, moet de webshop minstens aan de wettelijke eisen voldoen. MKBrecht.nl legt het uit en helpt je om juridisch helemaal in orde te zijn.
Kiezen voor een kwalitatief webshopkeurmerk
In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat niet elk keurmerk even goed is. Sommige keurmerken beperken zich bijvoorbeeld tot het nagaan of een webshop aan de minimale wettelijke eisen voldoet. Zij nemen aan dat het consumentenrecht, dat al veel garanties aan de consument biedt, moet volstaan. Er zijn echter ook andere keurmerken die bepaalde gedragscodes vooropstellen en die verder gaan dan wat wettelijk vereist is. Voorbeelden van betrouwbare keurmerken zijn de Thuiswinkel Waarborg, het Webwinkelkeur en Qshops, maar er zijn er zeker nog andere.
Voor consumenten brengen dergelijke keurmerken alvast een aantal belangrijke garanties met zich mee. Zo scheppen ze duidelijkheid over de kosten, de bedenktijd, de garantie, de mogelijkheid om achteraf te betalen enzovoort. Bij verschillende keurmerken is er bovendien in klachtenbemiddeling voorzien. Wanneer de klachtenbemiddeling geen resultaten oplevert, kan het geschil dan altijd nog aan een onafhankelijke geschillencommissie worden voorgelegd. Zo’n klachtenprocedures zijn altijd een meerwaarde.
Webshopkeurmerk en audits
Bij betrouwbare aanbieders wordt er altijd een eerste audit uitgevoerd om na te gaan of de webshop wel aan alle eisen voldoet. Deze eisen worden in principe altijd transparant aangegeven. Bij Thuiswinkel Waarborg moet de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen bijvoorbeeld steeds gegarandeerd zijn, worden de contact- en vestigingsgegevens gecontroleerd, moet het mogelijk zijn om (een deel) achteraf te betalen, moet het aanbod duidelijk en helder zijn enzovoort. Daarnaast hebben ze ook eisen ten opzichte van de beveiliging van persoonsgegevens en wordt er een financiƫle check uitgevoerd. Bij dit laatste wordt nagegaan of een webshop financieel wel voldoende gezond is om zijn verplichtingen na te komen.
De betere aanbieders zullen bovendien ook jaarlijks een audit uitvoeren. Ze houden daarbij onder meer rekening met wijzigende wetgeving. Vaak brengen ze de webshops daar vooraf van op de hoogte. Ook bij ons is het mogelijk om tijdig een controle uit te laten voeren en de documenten aan te laten passen aan de nieuwste bepalingen. Zo blijft het keurmerk gewoon behouden.
MKBrecht.nl helpt je aan een webshopkeurmerk
Aan zo’n audit zijn er in ieder geval kosten verbonden, terwijl het mogelijk in een afwijzing resulteert. Afhankelijk van de aanbieder worden er na de audit concrete verbeterpunten voorgesteld, maar deze dienen vervolgens zelfstandig te worden aangepakt. MKBrecht.nl gaat hier graag mee aan de slag en zorgt ervoor dat de webshop op juridisch niveau voldoet. Financieel moet je natuurlijk zelf je zaakjes op orde hebben en eventueel het een en ander bespreken met je boekhouder of accountant.
Toch is het aangeraden om al voor de audit bij ons aan te kloppen. Wij voeren dan alvast een eerste screening uit en gaan na of de webshop aan de wettelijke eisen en aan de keurmerkeisen voldoet. Indien nodig passen we hiervoor juridische documenten aan, zoals de algemene voorwaarden of de privacy policy. Hierdoor voorkom je een afwijzing en nodeloze extra kosten. Plan vandaag nog een intakegesprek in zodat we het een en ander kunnen bespreken.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44