Op 16 oktober 2020 heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat een bezwaar tegen de toekenning van een subsidie onontvankelijk verklaard omdat er sprake was van een termijnoverschrijding. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt namelijk zes weken. Dit wil zeggen dat het voor het einde van die termijn per post moet zijn verzonden en niet later dan een week na afloop van deze termijn moet zijn ontvangen. De datum van de poststempel is dan ook heel belangrijk. Enkel wanneer de indiener naar redelijkheid niet in verzuim is geweest, zal het te laat ingediend bezwaar alsnog ontvankelijk zijn.
Te laat ingediend door een fietsongeval van een tussenpersoon
In deze zaak eindigde de bezwaartermijn op 28 augustus 2020. Het bezwaarschrift was op 25 augustus 2020 gedateerd en had een poststempel met de datum van 3 september 2020. Een dag nadien, op 4 september 2020, is het bezwaarschrift ontvangen. Dit is na de bezwaartermijn en dus werd het niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de verweerster, zij heeft een eenmanszaak, was deze termijnoverschrijding echter verschoonbaar en moet geoordeeld worden dat zij redelijkerwijs niet in verzuim is geweest.
De gemachtigde van de verweerster, een professioneel tussenpersoon, had pas op 25 augustus het bezwaarschrift opgemaakt omdat hij een enorm drukke agenda had. Dit is nog steeds tijdig. Later die dag heeft hij echter tijdens een spijtig fietsongeval een handblessure en een hersenschudding opgelopen. Op dringend advies van zijn arts heeft hij toen meteen de werkzaamheden moeten staken. Voor hem was het niet mogelijk om dan nog het bezwaarschrift opnieuw na te lezen, af te printen en te verzenden.
Volgens de gemachtigde van de minister is dit echter geen uitvlucht, net omdat er een beroep werd gedaan op een professioneel tussenpersoon. Hij vindt dat zo’n professioneel tussenpersoon zijn zaakjes op orde moet hebben voor het geval dat er iets onverwacht zou gebeuren. Zo zou hij alvast afspraken kunnen maken met een administratiekantoor, dat vervolgens eventjes het werk overnemen.
Beslissing van het College van Beroep voor het bedrijfsleven
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven baseerde zijn uitspraak op het arrest van de Hoge Raad van 18 november 2016 (ECLI:NL:HR:2016:2599). Uit dit arrest blijkt dat van de indiener niet kan worden verlangd dat hij, met het oog op enige kans op het ontstaan van een ziekte, al enige tijd voor het verstrijken van de termijn een verzoekschrift moet instellen. Het College volgt het standpunt dat dit niet zou gelden voor professionele tussenpersonen niet. Daarnaast houdt het College er ook rekening mee dat de verweerster een eenmanszaak heeft en dat zij maar moeilijk op het laatste moment maatregelen kan treffen. Dit zijn allemaal zaken waar de minister rekening mee had moeten houden. Het College geeft de minister nu zes weken de tijd om een ander besluit te nemen dat rekening houdt met deze overwegingen.
Het belang van termijnen bewaken
Niet alleen bij bezwaarschriften tegen subsidies of belastingheffingen is het belangrijk om tijdig te reageren, maar bijvoorbeeld ook wanneer je bij een leverancier wil klagen over een factuur of als je een onbetaalde factuur wil incasseren. Tijdig actie ondernemen is dan ook altijd belangrijk. Heb je vragen over dergelijke termijnen? Spreek er dan over met een van onze experts.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44