Juridische Zaken

Help, ze gebruiken mijn foto op hun website!

Als fotograaf kruip je met hart en ziel achter je fotocamera. Je wacht soms een tijdlang op dat ene unieke moment en je investeert jaren ervaring in die ene foto. Dan is het niet fijn als een ander vervolgens zomaar die foto gebruikt, zonder dat eventjes vriendelijk te vragen. Dit is bovendien ook verboden en onaanvaardbaar, daar zijn rechters het gelukkig over eens. Je kan ook zelf het een en ander doen om hiertegen op te treden. Je kunt zelfs om een schadevergoeding vragen.

Toestemming nodig om je foto te gebruiken

Als jij een foto hebt genomen, dan ben jij de schepper daarvan. Dit wil zeggen dat, als de foto voldoende creatief is, jij het Intellectuele Eigendomsrecht (IE) hierop hebt en dat anderen de foto niet zonder jouw toestemming mogen gebruiken. Veel mensen denken dat dit enkel zo is als het copyrightteken (©) bij een foto staat, maar dat is niet het geval.

Foto’s mogen niet zomaar worden overgenomen zonder een geldige toestemming. Hierop bestaan wel uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de maker al voldoende lang dood is en de foto tot het publiek domein is gaan behoren. Maar jij bent nog springlevend en dan moet men jouw toestemming vragen.

Optreden tegen het onrechtmatig gebruik van een foto

Als je merkt dat iemand zonder jouw toestemming je foto gebruikt, dan kun je hiertegen optreden. Het volstaat om een eenvoudige mail of brief te verzenden met de vraag om de inbreuk te staken. Geef duidelijk aan om welke foto het gaat en dat jij de rechten hebt op deze foto. Stel daarnaast het bewijs veilig en zorg voor een schermafdruk. Daarnaast kun je vragen om een schadevergoeding.

Als men hier niet op ingaat, stap je naar de rechter die het gebruik zal verbieden. De rechter kan zelfs een dwangsom opleggen om zo’n verbod afdwingbaar te maken. Daarnaast zal de rechter een schadevergoeding toekennen. Het bedrag van de schadevergoeding bestaat dan uit de inkomsten die je zou hebben gehad als men eerlijk voor je foto had betaald, aangevuld met de kosten die je hebt moeten maken om je zin te krijgen. Zulke schadevergoedingen zijn er met andere woorden niet om de tegenpartij te straffen, maar zijn redelijk en billijk. Ze moeten je schadeloosstellen, niks meer of minder.

Afspraken maken over het gebruik van de foto

Het hoeft heus niet altijd zover te komen en je hoeft de website niet per se te verbieden om je foto te gebruiken. Fotografen vinden het vaak fijn als ze weten dat iemand hun foto zo goed vindt dat ze die willen gebruiken. Je kunt dan ook gewoon je toestemming verlenen om de foto te gebruiken, maar hier kun je wel voorwaarden aan verbinden. Je kunt bijvoorbeeld vragen om je naam bij de foto te vermelden of je kunt zelfs een financiële vergoeding vragen. Want als ze het zo goed vinden, kunnen ze er ook voor betalen.

Daarnaast kun je bepalen dat de foto enkel op deze website mag worden gebruikt en bijvoorbeeld niet in mailings of voor brochures. Dergelijke zaken kun je in een licentieovereenkomst opnemen. Ten slotte is het zelfs mogelijk om al je rechten op de foto aan een bedrijf te verkopen, maar dan mag je de foto zelf enkel nog gebruiken als je hun toestemming krijgt.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips