Het staat de werkgever vrij om zijn medewerkers bonussen toe te kennen. Er zijn sowieso veel voordelen aan dergelijke extraatjes verbonden. Het houdt werknemers bijvoorbeeld gemotiveerd, het vergroot de betrokkenheid en het kan een handig middel zijn om kandidaten te overtuigen. Wil jij bonussen toekennen of hier afspraken over maken met (nieuwe) medewerkers? Dan is het aan te raden om eerst juridisch advies in te winnen.
Werkgever mag vrij bonussen toekennen
Er zijn in principe geen regels aan een bonus verbonden. De werkgever kiest zelf of hij een bonus toekent en mag de bonus baseren op targets die hij zelf vaststelt. Een algemene regel is echter dat hij zich als een goede werkgever moet gedragen. Daarom mag het bonusbeleid niet discrimineren. Het uitdelen van bonussen mag geen willekeur zijn. Als Pieter dezelfde functie heeft als Jan en ze alle twee even goed hebben gepresteerd, is het niet eerlijk als Pieter wel een bonus krijgt en Jan niet.
Dit wil echter niet zeggen dat alle medewerkers een bonus moeten krijgen. De werkgever kan rekening houden met targets en functies. Hij zal wel goed moeten motiveren waarom sommigen wel en anderen niet een bonus krijgen. Die motivatie wordt getoetst aan het beginsel van goed werkgeverschap.
Rekening houden met bonusregelingen en winstdelingsregelingen
Het toekennen van een bonus is een vrijwillige beslissing van de werkgever, maar hierop bestaan er wel een aantal uitzonderingen. Als een werkgever een bonusregeling overeenkomt met een werknemer, moet hij zich ook aan de afspraken van deze regeling houden. In de regeling staat meestal wanneer de bonus wordt toegekend en hoe hoog de bonus is. Daar kan de werkgever vervolgens niet zomaar van afwijken.
Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is een winstdelingsregeling. Bij een winstdelingsregeling krijgen werknemers een deel van de winst die wordt gemaakt. In de winstdelingsregeling staat duidelijk wat er onder winst wordt verstaan, hoe en wanneer de winstuitkering gebeurt en hoe de winstuitkering wordt verdeeld. Het voordeel is dat de werkgever geen bonus hoeft toe te kennen als er geen winst wordt geboekt. Anderzijds kan de werkgever er niet meer van afwijken, bijvoorbeeld als hij de winst ineens zou willen gebruiken om nieuwe investeringen te doen.
Vrijwillige bonus kan heel onvrijwillig worden
Ook kan het dat bonussen, zelfs al zijn ze niet afgesproken, deel zijn beginnen uit te maken van de arbeidsovereenkomst. Als het al jaren zo is dat de werkgever een welbepaalde bonus toekent bij het behalen van een specifieke target, is hij op basis van de redelijkheid verplicht om dat ook dit jaar te doen als de target wordt behaald. Een werknemer die de bonus niet krijgt, zou dan een loonvordering kunnen instellen.
Een bonusregeling laten opstellen door MKBrecht.nl
Een werkgever kan heel eenvoudig bonussen toekennen, ook als hier geen afspraken over zijn gemaakt. Het veelvuldig toekennen van bonussen kan er wel voor zorgen dat het een verplichting wordt. Het schriftelijk overeenkomen van een winstdelingsregeling of een bonusregeling heeft het voordeel van de duidelijkheid, maar dan is het wel belangrijk dat er goed wordt nagedacht over het formuleren van de targets. Ervan afwijken is dan namelijk heel moeilijk. Wil jij bonussen toekennen en heb je hier nog vragen over? Of wil je een bonusregeling opnemen in een arbeidsovereenkomst? Dan is het heel belangrijk om juridisch advies in te winnen. Plan een intakegesprek in en onze bedrijfsjuristen helpen je meteen verder.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44