Arbeidszaken

Werknemers, kinderen en kinderopvang: wat kan de werkgever doen?

Werknemers met kinderen kunnen aanspraak maken op de kinderopvangtoeslag. Dit is een bijdrage van de Nederlandse overheid voor kinderen die naar een geregistreerde opvang gaan. Het is echter niet alleen de overheid die daaraan bijdraagt, want ook de werkgever moet dat doen. Daarnaast kan de werkgever nog meer doen om werknemers met kinderen te ondersteunen. We leggen het voor je uit.

Kinderopvangtoeslag en de werkgeversbijdrage

Om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag van de overheid is het vereist dat de werknemer niet alle dagen zelf voor zijn of haar kind kan zorgen, bijvoorbeeld omdat hij of zij werkt. Ook andere activiteiten komen in aanmerking. Bijvoorbeeld studenten of zzp’ers kunnen eveneens een kinderopvangtoeslag krijgen. Daarnaast is het vereist dat de opvang is geregistreerd en een LRK-nummer heeft. Ook moet een deel van de kosten uit eigen zak worden betaald.

Het bedrag van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het aantal kinderen, de hoogte van het inkomen en de soort opvang. Voor hoeveel uur per maand er kinderopvangtoeslag wordt toegekend, is afhankelijk van het aantal gewerkte uren van de ouder die het minst werkt. Ouders met een gezamenlijk toetsingsinkomen onder 25.710 euro (2021) krijgen een vergoeding van 96 procent van de kinderopvangkosten per kind. De eigen bijdrage bedraagt dan 4 procent. Als het gezamenlijk toetsingsinkomen hoger ligt, zal de eigen bijdrage groter zijn.

De werkgever draagt onrechtstreeks bij aan de kinderopvangtoeslag. Deze uniforme opslag kinderopvang bedraagt 0,5 procent van het loon. Bovenop de kinderopvangtoeslag kan de werkgever ook vrijwillig bijdragen aan de kosten voor een gastouderbureau of een kinderopvangorganisatie. In principe moet deze verstrekking of vergoeding als loon worden behandeld en is er onder meer loonbelasting in te houden, maar er zijn heel wat mogelijkheden om dit belastingtechnisch te optimaliseren. Het is dan ook raadzaam om wat dit betreft advies in te winnen.

Kinderopvang op het werk

Dat werkgevers willen bijdragen aan de kinderopvang spreekt vanzelf. Het is een mooi extralegaal voordeel. En het zou vervelend zijn dat als een werknemer moet overwerken, hij dan maar zelf de kosten voor de kinderoppas moet betalen. Sommige grote bedrijven gaan nog verder en organiseren zelf de kinderopvang, zodat de werknemer zijn kind gewoon kan meenemen naar het bedrijf. Zo hoeft de werknemer zich helemaal geen zorgen te maken. Een voordeel daarvan is dat er dan ook een werknemersbijdrage kan worden gevraagd, terwijl de ouders hierdoor een kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen.

Problemen met het vinden van een kinderopvang

Het vinden van een kinderopvang is natuurlijk de primaire taak van de ouders. Er kan uiteraard altijd iets misgaan. Tijdens de coronasituatie was de opvang bijvoorbeeld een tijdje onbeschikbaar. En ook in andere tijden kan het dat de opvang uitzonderlijk eens gesloten is. Het is dan aan de werknemer om een oplossing te zoeken, bijvoorbeeld door buren of grootouders te vragen om de kinderen op te vangen.

Soms is het niet mogelijk om op heel korte termijn zo’n oplossing te vinden. Dan kan de werknemer calamiteitenverlof opnemen. Afhankelijk van de situatie kan het calamiteitenverlof enkele uren tot zelfs enkele dagen duren. Een redelijk verzoek om calamiteitenverlof mag de werkgever niet weigeren. De werkgever moet het salaris ook gewoon blijven betalen. Houd er bovendien rekening mee dat er in een cao mogelijk afspraken staan over het calamiteitenverlof.

Heb je werknemers met kinderen en wil je zelf de kinderopvang organiseren, een kinderopvangtoeslag toekennen of heb je vragen over het calamiteitenverlof? Spreek er dan over met een van onze gespecialiseerde juristen. Plan een intakegesprek in en laat je informeren.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips