Arbeidszaken

Ondernemen met personeel wordt op 1 januari een beetje anders

In 2022 zal er opnieuw het een en ander veranderen. Ook ondernemers met personeel kijken tegen een aantal nieuwe wetten en wijzigingen aan. Er komt bijvoorbeeld een betere bescherming voor klokkenluiders en je zal een thuiswerkvergoeding kunnen toekennen. Het zijn zeker niet de enige wijzigingen die volgend jaar in werking treden. De belangrijkste wijzigingen hebben we voor jou op een rijtje gezet.

Minimumloon stijgt op 1 januari

In de eerste plaats gaat het minimumloon op 1 januari 2022 omhoog. Ook het minimumjeugdloon en het minimumloon voor BBL-leerlingen stijgt begin volgend jaar. Ten opzichte van het laatste minimumloon stijgt het loon met 1,41%. Mogelijk is het nodig om de lonen aan te passen, want het is niet toegestaan om werknemers onder te betalen. Dan kun je een boete krijgen van de Inspectie SZW. Ook werknemers met flexibele contracten, bijvoorbeeld met een min-maxcontract of met een nulurencontract, hebben recht op het minimumloon. Uiteraard is het ook toegestaan om een hoger loon toe te kennen. Er is geen wettelijk maximumloon, maar soms kunnen cao-bepalingen wel richtlijnen of grenzen opleggen. Ook wat de cao’s betreft, is het overigens goed opletten geblazen. Ook veel cao-lonen gaan namelijk op 1 januari omhoog.

Wettelijk minimumloon voor dga’s van innovatieve start-ups

Ten tweede is er een belangrijke update voor dga’s (directeur-grootaandeelhouders) van innovatieve start-ups. Normaal gesproken hebben zij recht op een marktconform salaris. Het kabinet heeft echter de huidige regeling verlengd tot 1 januari 2023. Tot dat moment is het toegestaan om het wettelijk minimumloon te betalen in plaats van het hogere, marktconforme salaris. Hiermee wil het kabinet start-ups, die vaak geen of weinig winst maken, een handje helpen.

Thuiswerkvergoeding toekennen

Voor thuiswerkers – en dat zijn er sinds de coronapandemie natuurlijk meer dan vroeger – is er ook een leuke nieuwigheid. Vanaf 1 januari 2022 is het namelijk toegestaan om thuiswerkers een onbelaste thuiswerkvergoeding toe te kennen. Deze vergoeding mag niet meer bedragen dan 2 euro per dag. Het maakt daarbij niet uit of een werknemer een deel van de dag vanuit huis werkt of de hele dag. Er moet dan wel een keuze worden gemaakt tussen de thuiswerkvergoeding of de reiskostenvergoeding. Je kunt de werknemer zelf de keuze laten maken. Wie ver van het werk woont, zal dan kiezen voor de reiskostenvergoeding die per kilometer wordt berekend. Wie dicht bij het werk woont, kiest natuurlijk voor de thuiswerkvergoeding die in dat geval interessanter is.

De thuiswerkvergoeding is er ter compensatie van de extra uitgaven die thuiswerkers moeten doen. Als ze thuis aan de slag zijn, moeten ze namelijk extra verwarmen, verbruiken ze meer elektriciteit, drinken ze thuis koffie en thee enzovoort. De thuiswerkvergoeding is van de loonheffing vrijgesteld. Het geven van een thuiswerkvergoeding is niet verplicht, maar in cao’s kunnen wel andere afspraken zijn opgenomen.

Betere bescherming voor klokkenluiders

Er volgt ook een uitbreiding van de Wet HvK (Wet Huis voor klokkenluiders). Hierdoor zullen werknemers meer bescherming krijgen als ze aan de alarmbel trekken. Werknemers die benadeeld zijn, zullen niet langer hoeven aan te tonen dat ze vanwege hun melding zijn benadeeld. Dit wordt automatisch vermoed en het is aan de werkgever om het tegendeel te bewijzen. Jij moet dan bewijzen dat de benadeling helemaal niets met de melding te maken had. Bovendien zijn niet alleen werknemers beschermd, maar ook stagiairs, vrijwilligers, aannemers, onderaannemers, aandeelhouders, sollicitanten en ambtenaren.

Andere wijzigingen voor ondernemers met personeel

Er zijn uiteraard nog heel wat andere wijzigingen waar bedrijven met personeel volgend jaar rekening mee moeten houden. Zo mogen er vanaf 1 januari 2022 geen rookruimtes meer zijn in bedrijfsgebouwen waar mensen werken, kun je profiteren van het STAP-budget (een subsidie voor scholing) en wordt het eenvoudiger om werknemers te betalen in aandelenopties in plaats van een regulier salaris toe te kennen. Ook keren een aantal zaken terug naar ‘normaal’, zoals de vrije ruimte in de WKR (werkkostenregeling).


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips