Juridische Zaken

Wat is het verschil tussen de auteursrechtoverdracht en een licentie?

Het is niet omdat je een licentie op een foto hebt gekregen, dat je zomaar eender wat met de foto mag aanvangen. Je mag het bijvoorbeeld niet zomaar aanpassen of gebruiken in een reclamefolder. Hetzelfde geldt voor licenties op software, teksten en dergelijke meer. Dat komt omdat een licentie niet hetzelfde is als de overdracht van het auteursrecht. Aan een licentie kunnen allerlei beperkingen en regels verbonden zijn. We leggen eerst uit wat het auteursrecht is en hoe het allemaal werkt. Vervolgens hebben we het over de overdracht van het auteursrecht en ten slotte over de licentieovereenkomst. De verschillen worden vanzelf duidelijk.

Wat is het auteursrecht?

Het auteursrecht is er om de creatieve prestaties van een maker te beschermen en om ervoor te zorgen dat de maker exploitatiemogelijkheden heeft. Meestal is de maker degene die letterlijk het stuk heeft gemaakt, maar de maker kan bijvoorbeeld ook een bedrijf of een werkgever zijn. Dat komt omdat het auteursrecht kan worden overgedragen. Het auteursrecht kan bijvoorbeeld rusten op een schilderij of op een gedicht, maar ook een foto of zelfs de programmacode van een website wordt beschermd door het auteursrecht. Het auteursrecht zorgt ervoor dat alleen de maker mag bepalen wat er met zijn werk mag gebeuren. Hij mag bijvoorbeeld beslissen dat niemand anders iets met zijn foto mag doen. Of hij mag beslissen dat net iedereen zijn foto vrij en gratis mag gebruiken en aanpassen. Uiteraard zijn er ook heel wat tussenoplossingen mogelijk.

Wat het auteursrecht ingewikkeld maakt, is dat er geen register is waarin alle beschermde werken zijn opgenomen. Als je bijvoorbeeld een bepaalde foto op je website wil gebruiken, zal je zelf moeten nagaan wie over het auteursrecht beschikt en de toestemming daarvoor moeten vragen. Wel is het zo dat het auteursrecht niet oneindig is. In de meeste gevallen eindigt het auteursrecht zeventig jaar na de eerste rechtmatige openbaarmaking. Het auteursrecht eindigt dus niet met de dood van de auteur, want in dat geval gaat het gewoon over naar de erfgenamen.

Overdracht van het auteursrecht

Net zoals het auteursrecht kan overgaan naar de erfgenamen, kan het auteursrecht ook overgaan van een werknemer naar een werkgever of van een maker naar een koper. Dat komt omdat het auteursrecht overdraagbaar is. Om het auteursrecht over te dragen, wordt er een akte opgesteld die door beide partijen wordt ondertekend. Een betaling en een kwitantie zijn niet voldoende, het is echt belangrijk dat er een schriftelijke overeenkomst is. Deze overeenkomst kan met de pen worden ondertekend of elektronisch, als er aan de voorwaarden van de elektronische handtekening is voldaan. Onze experts kunnen deze akte van overdracht auteursrecht voor jou opstellen.

Wanneer het auteursrecht is overgedragen, is er een nieuwe rechthebbende. Deze nieuwe rechthebbende krijgt dan alle rechten waarover de oorspronkelijke maker beschikte. Hij kan dan bijvoorbeeld beslissen wie het werk mag kopiëren en wie niet. Voor de maker is het niet altijd wenselijk om het auteursrecht volledig over te dragen. Misschien mag een ander de foto wel op zijn website gebruiken, maar wil je niet alle rechten uit handen geven. Dan stel je beter een licentieovereenkomst op.

Licentieovereenkomst auteursrecht

Een licentie is een set met afspraken over de manier waarop iemand anders het werk mag gebruiken, zonder dat het auteursrecht daadwerkelijk wordt overgedragen. Je hebt dus nog steeds zelf in de melk te brokkelen.

Met een licentie ga je er met andere woorden met akkoord dat een ander gedurende een bepaalde periode het werk op een overeengekomen manier mag gebruiken. Hoelang deze periode is en wat men gedurende de licentieperiode met het werk mag doen, kies je zelf. Je kan bijvoorbeeld bepalen dat de licentie enkel in Nederland geldt of ook elders in Europa. Je kan ook bepalen dat de licentie exclusief is, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Je bent helemaal vrij in de afspraken die je maakt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je deze afspraken goed op papier zet. Daarmee helpen wij je graag verder.

Licentieovereenkomst laten nalezen

Neem je zelf een licentie op een leuke foto of krijg je een licentie op een app? Dan is het vaak interessant om de licentieovereenkomst te laten nalezen door een jurist. Een jurist kan je uitleggen wat op basis van deze licentie mag en wat niet mag. En of het wel zo’n goed idee is om je handtekening onder de licentieovereenkomst te zetten. Maak hiervoor gebruik van onze ContractCheck™ en ontvang binnen drie werkdagen een advies op maat van jouw vragen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips