Juridische Zaken

3 zaken over liefde op de werkvloer: toch niet zo’n goed idee?

Het is opnieuw zover: Valentijnsdag! Hét moment om de liefde centraal te plaatsen, om elkaar te verwennen met leuke cadeautjes en om de passie en hartstocht te vieren. Ook rechters krijgen vaak mooie liefdeszaken te verwerken. Zaken waarbij vrouwen worden ontslagen omdat echtgenoten een concurrerend bedrijf starten. Of waarbij mannen facturen verzenden voor werken die tijdens de relatie zijn uitgevoerd. Wat kan de liefde toch mooi zijn! Speciaal voor deze valentijnsperiode bespreken we een aantal zaken waarbij liefde en werk centraal stonden.

Vrouw wordt ontslagen omdat echtgenoot een concurrerend bedrijf start

Bij een eerste zaak (ECLI:NL:RBAMS:2011:BT8654) treedt Marie in 2005 als merkengemachtigde in dienst bij een onderneming die door Robin werd opgericht. Marie was al sinds 2001 met Robin gehuwd. In 2008 wordt de onderneming verkocht. Robin blijft werkzaam in de verkochte onderneming en wil de onderneming in 2010 terugkopen, maar die onderhandelingen lopen uiteindelijk stuk. Daarop beslist Robin om uit de onderneming te stappen en om een concurrerende onderneming te starten. Marie volgt Robin niet en blijft werkzaam bij de overgenomen onderneming.

Marie haar werkgever vindt deze situatie helemaal niet zo fijn. Hij vreest dat Marie informatie zal doorspelen aan Robin en dat er zo belangrijke, bedrijfsgevoelige informatie bij een concurrent terechtkomt. Om dat te voorkomen, vraagt hij aan de rechter om de arbeidsovereenkomst met Marie te ontbinden.

De kantonrechter oordeelt dat de belangen van de werkgever – het beschermen van gevoelige informatie – zwaarder doorwegen dan de persoonlijke belangen van Marie, en ontbindt de arbeidsovereenkomst. De rechter benadrukt bovendien dat Marie wist dat de combinatie van liefde en werk in problemen kan resulteren, waardoor ze een lagere dan gebruikelijke vergoeding krijgt toegekend.

Een betwiste factuur voor werkzaamheden tijdens de relatie

Bij een tweede zaak (ECLI:NL:RBMID:2011:BV9326) voerde Jan werkzaamheden uit aan de auto van Evi. Tussen Jan en Evi bloeide op dat moment een – volgens sommige bronnen – mooie relatie, ook wel eens een buitenechtelijke relatie genoemd. Deze relatie liep tot 15 mei 2011. Op 23 mei 2011, acht dagen na het stuklopen van de relatie, zond Jan een factuur aan Evi voor de uitgevoerde werkzaamheden aan de auto.

Evi weigerde de factuur te betalen. Volgens Evi lag er namelijk geen overeenkomst van opdracht aan de basis van de werkzaamheden. Evi beweert dat er sprake was van een affectieve relatie waarbij beiden elkaar onvoorwaardelijk steunden en waarbij Jan de werkzaamheden uit liefde voor haar uitvoerde. Ze legt daarbij talloze sms-berichten voor, waaruit duidelijk blijkt dat er sprake was van een heftige liefdesrelatie.

De rechter gaat voor een tussenoplossing. Door de affectieve relatie is het volgens de rechter logisch om uit te gaan van een redelijk en gematigd loon. De rechter oordeelt dat Evi de materiaalkosten moet betalen, omdat het niet redelijk zou zijn dat Jan met deze kosten blijft zitten. De werkuren hoeft Evi volgens de rechter niet te betalen, omdat die uren zijn gemaakt tijdens de liefdesrelatie. Het gaat om tijd die Jan met veel liefde in de amoureuze relatie investeerde en dan is het niet redelijk om die tijd na het verbreken van de relatie in rekening te brengen. Uiteindelijk moet Evi minder dan de helft van de factuur betalen.

Werknemer heeft het moeilijk met onbeantwoorde liefde

Niet alle liefdesverhalen zijn zo mooi als het verhaal van Evi en Jan. Soms blijft de liefde bijvoorbeeld onbeantwoord, iets wat gebeurde in een zaak die in 2006 door de rechtbank te Rotterdam werd behandeld (ECLI:NL:RBROT:2006:AV2580).

Sinds 1995 is Piet in dienst van een bedrijf dat is gespecialiseerd in elektromotoren. Hij is uitgegroeid tot een waardevolle werknemer. Sinds november 2003 is ook Elina aan de slag in het bedrijf. Aanvankelijk hebben Elina en Piet een heel vriendschappelijke relatie, tot Piet in 2004 zijn liefde aan Elina verklaart. Elina wijst hem af. Wat Piet dan nog niet weet, is dat er iets moois bloeit tussen Elina en de directeur.

Er ontstaan daarop allerlei problemen, waarbij Piet vaak grensoverschrijdend gedrag zou stellen. Hij laat Elina absoluut niet met rust. Met dit gedrag overtreedt Piet de geldende gedragscode in het bedrijf. Eenmaal Piet ontdekt dat Elina en de directeur iets hebben, is het hek helemaal van de dam. Piet blijkt dan steeds minder goed te functioneren. Zo verschijnt hij ’s ochtends vaak dronken op het werk. Ook wil hij startende collega’s niet meer helpen en plant hij werk fout in. Van de vriendelijke en waardevolle werknemer is nog maar weinig te bespeuren. In dezelfde periode krijgt Elina ook allerlei anonieme dreigbrieven.

Uiteindelijk wil de werkgever de arbeidsovereenkomst met Piet ontbinden. De kantonrechter is erg streng voor Piet, die in zijn verweer de relatie tussen Elina en de directeur blijft oprakelen. Hij legt daarbij onder andere privéberichten voor – volgens het pietje chagrijn afkomstig van een anonieme bron – die tussen Elina en de directeur zijn uitgewisseld. De kantonrechter benadrukt dat Piet zich niet in deze relatie te moeien heeft en haalt aan dat Piet door zijn verweer alleen maar de verwijten aan zijn adres heeft bevestigd. De kantonrechter oordeelt dat er sprake is van een dringende reden die de onmiddellijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigt.

(De namen in dit artikel zijn gefingeerd)


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips