Rond deze tijd van het jaar is het weer tijd om aangifte te doen. Als ondernemer moet je ook aangifte doen voor de btw. Zodra je een btw-nummer hebt gekregen van de belastingdienst wordt van je verwacht dat je btw-aangifte doet. Dit kan per maand, kwartaal of per jaar maar de kwartaalaangifte is het meest gebruikelijk.
Te laat aangifte doen
Het kan soms door omstandigheden voorkomen dat je er niet aan toe komt om de aangifte te doen, en voordat je het weet is de datum verstreken. Als inner van de belastingen is de belastingdienst er als eerste bij om een boete op te leggen. Deze boetes kunnen behoorlijk hoog oplopen.
Uitstel vragen
Als het van tevoren duidelijk is dat je het niet gaat redden om op tijd aangifte te doen, doe je er verstandig aan om alvast uitstel te vragen. Als de belastingdienst dit heeft goedgekeurd, heb je alsnog vier maanden de tijd om je aangifte te doen. Dit is meestal wel voldoende om je aangifte te doen.
Herinnering instellen
Ben je iemand die het wel gaat redden om op tijd aangifte te doen, maar je vergeet het gewoon? Dan is de meest simpele oplossing om jezelf op tijd te herinneren dat je aangifte moet doen. Stel dit gewoon in je agenda in en je weet zeker dat je geen boete krijgt.
Geen aangifte doen
Voor de belastingdienst is geen aangifte doen geen optie, en wordt dit eigenlijk meteen afgestraft door het opleggen van een boete. Deze boetes kunnen hoog oplopen!
Alsnog aangifte doen
Om te voorkomen dat je een boete opgelegd gaat krijgen heb je de mogelijkheid om alsnog en binnen 7 kalenderdagen aangifte te doen.
Verkeerde aangifte
Soms kan het voorkomen dat je een verkeerde aangifte doet, bijvoorbeeld omdat je een typefoutje maakt, of dacht dat het zo hoorde. Wanneer je per ongeluk een foutje maakt is dit niet zo erg, dit kan je herstellen. Maar zodra je bewust een verkeerde aangifte doet, kan de belastingdienst een flinke vergrijpboete opleggen. Het daarom erg belangrijk om op de hoogte te zijn van alle informatie die je nodig hebt.
Fouten herstellen
Je kan, nadat je erachter bent gekomen dat je een fout hebt gemaakt in je aangifte, je aangifte herstellen door een suppletieaangifte in te dienen. Let op: dit kan niet onbeperkt! Je kan je fout niet meer herstellen als de belastingdienst je fout heeft ontdekt, dan zul je ‘gewoon’ de boete moeten betalen, of toch niet?
Bezwaar maken
Een laatste redmiddel om te voorkomen dat je een boete moet betalen, kan de bezwaarschriftprocedure zijn. Mits je natuurlijk een geldige reden hebt waarom je de boete niet hoeft te betalen. Bezwaar maken tegen de boete kan zeker lonen, maar dan wel op de juiste gronden!
[grw place_photo=”https://lh3.googleusercontent.com/places/AAcXr8o3SiZxICcJIhbgCRukdAdA4wnZY17R49gOvN7AdzaifjcoooxRvuo3w7oqUMirAiH5dsUg8AbUGyIZ5LrvTPJaMLr6bo1oglE=s1600-w300-h300″ place_name=”MKBrecht.nl” place_id=”ChIJxeCLu5E0xEcR7Em2ieJAiQ4″ reviews_lang=”nl” pagination=”0″ text_size=”120″ refresh_reviews=true hide_reviews=true centered=true lazy_load_img=true reduce_avatars_size=true open_link=true nofollow_link=true]
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44