Ondernemen

Als webshop sterkedrank verkopen: kennismaking met de regels

Het is toegestaan om alcoholische dranken en zelfs sterkedrank online te verkopen. Wil je sterkedrank online verkopen, dan moet je wel rekening houden met een kluwen van regels. Het begint al bij het importeren van sterkedrank – drank waarin minstens 15% alcohol zit –, waarbij er ook belastingtechnische aandachtspunten zijn. Daarnaast mag je niet zomaar sterkedrank aan consumenten verkopen. We leggen het een en ander voor je uit, maar we raden bovenal aan om vooraf advies in te winnen bij een jurist of een advocaat.

Importeren van sterkedrank voor je webshop

Bij het importeren van sterkedrank gelden er strenge regels. Als het gaat om het importeren van sterkedrank binnen de EU, zal je leverancier 0% btw in rekening brengen. Je berekent dan zelf 21% btw en geeft deze btw aan, waardoor je het ook meteen als voorbelasting kunt aftrekken. Eigenlijk komt dit dus neer op een budgettair neutrale operatie. Daarnaast moet je ook rekening houden met accijnzen. Elke EU-lidstaat bepaalt zelf hoe hoog het accijnsbedrag is.

Bij het importeren van sterkedrank binnen de EU zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan het dat de leverancier al in het eigen land accijns heeft betaald. De betaalde accijns wordt dan aan jou doorgerekend. De levering is vervolgens aan te melden bij de douane en je dient nog steeds de Nederlandse accijns te betalen. De betaalde buitenlandse accijns is echter terug te vragen bij de belastingdienst van het land van de leverancier. Dit is een vrij omslachtige manier. Het is handiger als de accijns nog niet is betaald. Daarvoor dien je echter over een vergunning te beschikken. Er zijn drie soorten vergunningen. Voor wie af en toe eens accijnsgoederen ontvangt, is een tijdelijke vergunning mogelijk.

Bij het importeren van sterkedrank van buiten de EU zijn de regels anders. De invoerrechten bedragen meestal 0%, maar je dient opnieuw accijns en btw te betalen. In Nederland gaat het om 21% invoer-btw. De accijns is te betalen aan de douane. In de praktijk zal je een uitnodiging tot betaling ontvangen nadat de douane de goederen heeft vrijgegeven. Daarop zijn de bedragen voor de btw en de accijns weergegeven.

Online sterkedrank verkopen in Nederland

Uiteraard dien je niet alleen de sterkedrank te importeren, maar wil je het ook verkopen. Ook voor de verkoop van sterkedrank zijn er regels waar je rekening mee moet houden. Voor de verkoop aan bedrijven zijn de regels niet zo complex. Je kunt de sterkedrank vrij verkopen, maar je dient wel een factuur met btw op te stellen en accijns te berekenen. Als jij en je klant over een vergunning beschikken, kun je de accijns schorsen. De geldigheid van accijnsvergunningen is na te gaan in het SEED-systeem.

Bij de verkoop van sterkedrank aan consumenten zijn de regels complexer. Je moet namelijk ook rekening houden met de bepalingen van de Alcoholwet. Het houdt onder andere in dat je een slijterijvergunning moet hebben om sterkedrank te verkopen aan consumenten. Dat geldt niet alleen als je de sterkedrank verkoopt in een fysiek winkeltje, maar ook bij het online verkopen van sterkedrank. Zo moet je bijvoorbeeld controleren of consumenten 18 jaar of ouder zijn. Minderjarigen mogen geen sterkedrank kopen. In een fysieke winkel gaat de leeftijd controleren heel eenvoudig. Bij webshops zal je de leeftijdscheck door het bezorgbedrijf moeten laten uitvoeren. Het is belangrijk dat je dat laat doen, want er staan hoge boetes op inbreuken. Onthoud ook dat jij de eindverantwoordelijkheid draagt. Werk daarom enkel samen met betrouwbare bezorgbedrijven.

Nog meer regels bij het online verkopen van sterkedrank

Ten slotte zijn er nog heel wat andere dingen waaraan je moet denken. Bij de verkoop aan buitenlandse klanten moet je bijvoorbeeld rekening houden met de regels die in dat land gelden. Er zijn ook regels voor alcoholreclame en let daarnaast op met beschermde namen. Je kunt bijvoorbeeld enkel over whisky spreken als het product aan bepaalde voorwaarden voldoet. Weet verder dat er iets is als de productaansprakelijkheid en dat deze aansprakelijkheid niet alleen de producent kan treffen, maar ook de importeur.

Wil jij met je webshop sterkedrank verkopen? Dan doe je er goed aan om het gesprek aan te gaan met een van onze juristen. Er is namelijk veel om aan te denken en de regels om online sterkedrank te verkopen, zijn heel ingewikkeld. Wij helpen je om alles goed te organiseren en zorgen ervoor dat je geen boetes hoeft te vrezen. Plan vandaag nog een gratis intakegesprek in.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips