Nog te veel webshops hebben een bestelknop die niet aan de eisen voldoet. Webshopeigenaars denken maar al te vaak dat consumenten door te klikken op zo’n bestelknop automatisch een betalingsverplichting hebben, maar dat is niet per se het geval. Het is niet voor niets een van onze vier wist-je-datjes die we eerder deelden. Hieronder bespreken we onder andere een recente zaak waarbij een consument uiteindelijk geen huur diende te betalen, omdat de bestelknop niet aan de wettelijke regels voldeed.
Op de bestelknop geklikt en geen betalingsverplichting
Bij een zaak waarover de rechtbank Amsterdam zich op 21 februari 2022 uitsprak (ECLI:NL:RBAMS:2022:1095), had een consument zich aangemeld op de website van Brisk ICT. Daar werd de mogelijkheid aangeboden om een MacBook Pro te huren. Volgens Brisk ICT was de consument op het aanbod ingegaan toen hij op de bestelknop drukte. Volgens het bedrijf was er op dat moment een betalingsverplichting ontstaan. De consument wilde de factuur van 276,82 euro – die na de vele extra kosten al tot meer dan 1300 euro was opgelopen – niet betalen. Hij vond dat het niet duidelijk was dat hij door op de bestelknop te drukken al meteen een betalingsverplichting zou hebben en de overeenkomst dan al tot stand zou komen.
Op deze bestelknop was het opschrift “Bestel nu” aangebracht. Op of rond de bestelknop was er geen duidelijke melding gemaakt van het ontstaan van een betalingsverplichting. Ook omdat er op dat moment nog niet eens was gevraagd om betaalgegevens had de consument volgens de rechter nog niet moeten vermoeden dat hij een betalingsverplichting zou hebben. De consument kreeg van de rechter gelijk en diende niet te betalen.
Bestelknop moet vermelden dat er een betalingsverplichting is
Het is inderdaad zo dat er duidelijk moet zijn vermeld dat er een betalingsverplichting ontstaat door op de bestelknop te klikken. Volgens de Europese regels moet het voor de consument duidelijk zijn dat men door op de knop te drukken een betalingsverplichting heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval als de bestelknop het opschrift “Bestel met betaalverplichting” bevat.
Deze Europese regels zijn ook in Nederlands recht omgezet. In artikel 6:230v lid 3 BW staat namelijk te lezen dat “in niet voor misverstand vatbare termen en op goed leesbare wijze” moet blijken dat het drukken op de bestelknop “een betalingsverplichting jegens de handelaar inhoudt“. Het artikel geeft ook aan dat de zinsnede “bestelling met betalingsverplichting” daarvoor volstaat. Andere zinsneden zijn ook toegestaan, maar natuurlijk kan dat dan wat meer discussie opleveren.
Ook in eerdere zaken werd dit door de Nederlandse rechter bevestigd, bijvoorbeeld bij een andere uitspraak van de rechtbank Amsterdam in 2018 (ECLI:NL:RBAMS:2018:4237). Toen had een man acht kaartjes besteld voor een evenement in de Heineken Music Hall. Ook toen stond nergens dat er meteen een betalingsverplichting ontstond. Op de bestelknop stond enkel “Order bevestigen”.
Webshop laten screenen door MKBrecht.nl
Deze zaken tonen aan dat webshops aan een aantal eisen dienen te voldoen. Een onvolledige vermelding op een bestelknop kan er al voor zorgen dat een overeenkomst met een consument vernietigbaar is. Het is slechts een van de vele voorbeelden van waar het mis kan lopen. Webshops zijn bijvoorbeeld ook verplicht om bepaalde informatie te verschaffen en moeten de order correct en tijdig bevestigen. Verder zijn niet zomaar alle bedingen in de algemene voorwaarden geldig en moeten de algemene voorwaarden tijdig en correct ter hand worden gesteld.
Wil jij weten of jouw webshop of jouw documenten aan alle regels voldoen? Kies dan voor onze ContractCheck™. Wij voeren een complete controle uit en bieden je inzicht in alle risico’s. We geven tips mee en we leggen uit hoe jij problemen kan voorkomen. Indien nodig passen we je overeenkomsten en voorwaarden aan.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44