Financieel

Wat moet ik doen als ik geld heb overgemaakt naar een verkeerd rekeningnummer?

Nederlandse ondernemers hebben vaak veel rekeningen om te betalen en daarbij kan er altijd iets fout gaan. Als je geld hebt overgemaakt naar een verkeerd rekeningnummer is de ontvanger in principe verplicht om het geld terug te geven. In de praktijk gebeurt dat niet altijd. Je hebt dan verschillende opties. Hieronder zijn ze besproken.

Geld overmaken naar een verkeerd rekeningnummer

Het is niet zo eenvoudig om geld over te maken naar een verkeerd rekeningnummer. Als je een fout maakt bij het overtikken van een IBAN-nummer, dan zal er vaak een foutmelding verschijnen. Dat komt omdat er na de landcode een controlegetal wordt opgenomen. Dat controlegetal wordt via een ingewikkelde formule bepaald op basis van het rekeningnummer. Als je een fout maakt bij het rekeningnummer is de kans dan ook groot dat het controlegetal niet klopt.

Als het geld toch vertrekt naar een rekeningnummer dat wél kan bestaan, maar dat in de praktijk niet bestaat, zal de bank het in de regel automatisch binnen een paar dagen terugstorten. Als het geld echter wordt overgemaakt naar een rekeningnummer dat wel bestaat, wordt het geld gewoon overgemaakt. In de praktijk voeren steeds meer banken ook de IBAN-Naam Check uit, waardoor de kans op een foutieve overboeking nog kleiner is geworden.

Verplichting om terug te betalen

Dat de bank het geld overmaakt, wil niet zeggen dat de ontvanger het zomaar mag houden. Er is eigenlijk sprake van een onverschuldigde betaling. Op basis van artikel 6:203 Burgerlijk Wetboek is de ontvanger verplicht om het onverschuldigde geldbedrag terug te geven. De ontvanger moet dit zelf doen, de bank is niet verplicht om het geld van de rekening van de ontvanger te halen. In het beste geval doet de ontvanger hier niet moeilijk over en stort hij het verkeerd betaalde bedrag gewoon terug.

Contact opnemen met de bank

Indien de ontvanger niks doet, zal je zelf achter het geld moeten aangaan. Daarvoor moet je in de eerste plaats de identiteit van de ontvanger achterhalen. Neem hiervoor contact op met je bank. De meeste banken hebben standaardprocedures om hiermee om te gaan. Meestal zal jouw bank contact opnemen met de bank van de ontvanger die daarop de ontvanger zal verzoeken om het geld vrijwillig over te maken. Als de ontvanger dat niet doet, geven de meeste banken de contactgegevens van de ontvanger door.

Aanmaning en de hulp inroepen van de rechter

Eventueel dien je zelf actie te ondernemen. Je stuurt dan een sommatie of een aanmaning naar de ontvanger en stelt deze officieel in gebreke. Je roept de ontvanger op om het geld binnen een bepaalde termijn terug over te maken. Het is mogelijk om hiervoor een incassobureau in te schakelen, maar met een goede sommatiebrief kan je dit eigenlijk perfect zelf doen. Wij van MKBrecht.nl stellen deze sommatiebrief voor je op.

Als de ontvanger nog steeds niks onderneemt, kan je naar de rechter stappen. Met een veroordeling van de rechter en een deurwaarder kan je dan je geld terugkrijgen. De deurwaarder kan beslag leggen op de bankrekening of op andere spullen van de ontvanger. Uiteraard resulteert dit wel in kosten. Bij heel kleine bedragen wegen deze kosten wellicht niet op tegen de potentiële baten. Wij maken de nodige afwegingen voor jou en vertellen je of procederen al dan niet is aangewezen. Gaat het om een grote geldsom? Dan is procederen wellicht wenselijk. Wij helpen je verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips