Juridische Zaken

Hoe kan ik mijn foto’s beschermen tegen contentdieven?

Als maker van een mooie foto geniet je bescherming. Anderen mogen de foto niet zomaar overnemen. In de praktijk gebeurt het echter wel vaker dat foto’s ineens op andere websites verschijnen. Hoewel het nooit helemaal te voorkomen valt, is het wel mogelijk om het risico op dergelijke inbreuken te beperken. We leggen uit hoe je dat doet. Sommige ingrepen zijn heel eenvoudig, maar kunnen je veel gedoe besparen.

Zorg voor duidelijkheid

Als je de foto openbaar maakt, doe je dat altijd onder jouw naam of onder jouw pseudoniem. Hiermee wordt meteen vermoed dat jij de maker van het werk bent. Een ander kan dan niet zomaar claimen de maker te zijn. En als iemand de foto wil hergebruiken, weet hij tenminste met wie hij contact moet opnemen. Dat kan je nog een aardig centje opleveren. Je kan ook andere informatie onder de foto vermelden, zoals het jaartal of een linkje naar je website. Voeg er eventueel het copyright-tekentje en “alle rechten voorbehouden” aan toe. Daarmee voorkom je misverstanden en is het voor anderen duidelijk dat ze niet zomaar je afbeelding mogen overnemen. Het kan natuurlijk ook dat je meteen een gratis licentie wil toekennen. Dan kom je al snel uit bij de Creative Commons-licenties.

Verzamel preventief de nodige bewijzen

Bewaar altijd bewijzen over het ontstaan van de foto. Zo kan jij indien nodig nog steeds bewijzen dat je wel degelijk de echte maker bent. Bewaar bijvoorbeeld de twaalf eerdere foto’s die niet helemaal waren gelukt of de schetsen die je vooraf maakte. De website waarop je de foto voor het eerst publiceert, meld je aan bij Wayback Machine. Zo kan je steeds terugkijken naar een oude versie van de website en kan je bewijzen sinds wanneer bepaalde foto’s online staan.

Afbeelding technisch beveiligen

Aan een afbeelding op je website kan je extra informatie toevoegen. Je kan bijvoorbeeld je eigen naam of pseudoniem opnemen in de naam van een afbeelding, maar jatters geven natuurlijk al snel de afbeelding een nieuwe naam mee. Daarom kan je er maar beter voor zorgen dat de EXIF (Exchangeable Image File) in het bestand blijft staan en dat je de IPTC-gegevens invult. Contentdieven gaan maar zelden aan de slag met fotobewerkingsprogramma’s en weten meestal niet eens wat IPTC-gegevens zijn. Daarnaast kan je de afbeeldingen technisch beschermen. Dat doe je bijvoorbeeld door een plug-in op je WordPress-website te installeren of door je website hier technisch op aan te passen. Natuurlijk kan men dan wel nog steeds een screenshot maken, maar je hebt het de dief uiteraard weer wat moeilijker gemaakt.

Handhaven of laten handhaven

Ten slotte is het belangrijk om actief inbreuken op te sporen en ertegen op te treden. Dat doe je met behulp van een sommatiebrief. Je hoeft niet eerst te waarschuwen voordat je om een schadevergoeding vraagt. In de praktijk is dat alles natuurlijk eenvoudiger gezegd dan gedaan, want het bewaken van al je foto’s kan al snel heel tijdrovend worden. Er zijn ook bedrijven die het voor jou doen en die achter de schadevergoedingen aangaan. In ruil daarvoor houden ze een (flink) deel van de vergoeding voor zich. Als je geen tijd hebt om het zelf te doen, kan het een goed idee zijn om met zo’n bedrijf in zee te gaan. Je kan er wat aan verdienen én je content is veilig.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips