Een leaseovereenkomst of een leasecontract is een overeenkomst die niet door de wet is geregeld. Het is een schriftelijke overeenkomst die wordt gesloten tussen een leasemaatschappij (lessor) en de klant (lessee). Hierbij koopt de lessor een goed aan en biedt het dit goed aan gedurende een vooraf overeengekomen termijn en tegen een vaste vergoeding. In het leasecontract is er in principe een koopoptie opgenomen. De lessee krijgt de kans om op het einde van het traject het goed te kopen voor een vooraf overeengekomen prijs (koopoptie). Gedurende de uitvoering van de overeenkomst blijft het goed echter eigendom van de lessor.
Inhoud van een leaseovereenkomst
Omdat het leasecontract niet door de wet is geregeld, is het mogelijk om de meest uiteenlopende afspraken te maken. In het leasecontract zal in ieder geval steeds duidelijk zijn aangegeven om welk goed het gaat en wat de voornaamste eigenschappen van dat goed zijn. Ook de gegevens van de verschillende partijen zijn in het leasecontract terug te vinden. In het leasecontract staat bovendien altijd wat de duurtijd van het contract is en wat de residuwaarde is waarvoor het goed kan worden overgenomen. Verder bevat het leasecontract de vergoeding die de lessee dient te betalen.
Verplichtingen en kosten
Naast de bovenstaande zaken die steeds in een leasecontract terug te vinden zijn, kunnen er nog heel wat extra afspraken in de overeenkomst worden opgenomen. Zo kan de lessee bijvoorbeeld verplicht worden om een goede verzekering af te sluiten. Het kan ook dat de lessor deze verzekering regelt, maar dat er bijvoorbeeld sprake is van een eigen risico dat voor rekening van de lessee is. Ook kan er in de overeenkomst duidelijk zijn aangegeven welke kosten voor de lessor zijn en welke voor de lessee.
Andere bepalingen van het leasecontract
Daarnaast kan de leaseovereenkomst bepalingen bevatten die het vrije gebruik van het goed begrenzen. Bij een auto kan er bijvoorbeeld een maximumaantal kilometers per jaar zijn afgesproken. Daarnaast kan het leasecontract een verbod bevatten om de auto te verhuren of als taxi te gebruiken. Bij een machine kan het bijvoorbeeld gaan om een maximumbedrijfsduur op week- of maandbasis. Voor extra gebruiksuren kan er dan een meerprijs gelden. Uiteraard dient men dan technische voorzieningen te treffen om het aantal gebruiksuren objectief te meten.
In principe heeft een leaseovereenkomst een bepaalde looptijd, maar veelal is het mogelijk om het tussentijds te stoppen of op te zeggen. In dergelijk geval zal de overeenkomst over het algemeen bepalen dat er een opzegvergoeding te betalen is. Het bedrag van deze opzegvergoeding is dan afhankelijk van de resterende contractperiode. Andere bepalingen kunnen betrekking hebben op de wijze van betaling, de gevolgen van wanbetaling, het gebruiksgebied, het afhandelen van geschillen en dergelijke meer.
Een leaseovereenkomst laten opstellen door MKBrecht.nl
Eigenlijk is het niet mogelijk om een template van een leaseovereenkomst te gebruiken. Er zijn zoveel verschillende afspraken mogelijk dat geen enkele leaseovereenkomst identiek zal zijn. Daarom raden we aan om geen sjablonen van het internet te plukken, maar om een leasecontract te laten opstellen door een jurist. Onze juristen van MKBrecht.nl stellen voor jou een leaseovereenkomst op en dit geheel op maat van jouw behoeften. Ook het opstellen van een sale-en-lease-backovereenkomst behoort tot de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor meer informatie.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44