In ons land bestaat er zoiets als het wettelijk minimumloon, maar bij een stage geldt deze ondergrens niet. Bij een stage ligt altijd de nadruk op het leren, niet op het vergoeden. Een stagemeester kan wel vrijwillig een stagevergoeding toekennen. Deze stagevergoeding mag dan onder het minimumloon liggen, er is geen minimum- of maximumgrens van toepassing. In theorie hoef je een stagiair dus niet te betalen. In de praktijk is het niet altijd zo eenvoudig.
Verplicht de stagiair betalen door een cao
Op de bovenstaande regel bestaan er uitzonderingen. Werkgevers dienen nu eenmaal niet alleen met de wetboeken rekening te houden, maar ook met de cao’s. Eventueel van toepassing zijnde cao’s kunnen bepalen dat de stagiair toch recht heeft op een schadevergoeding. Uiteraard dient de werkgever in dat geval ook daadwerkelijk een stagevergoeding te betalen.
Wel minimumloon als er sprake is van een arbeidsovereenkomst
Het is belangrijk om te weten dat leren centraal staat bij een stage. Hoewel de stagiair dus in de werkomgeving terechtkomt, moeten er bepaalde leerdoelen worden behaald. Natuurlijk mag de stagiair op de werkvloer al eens praktische activiteiten uitvoeren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de stagiair ervaring opdoet. Maar leren staat centraal. Deze ervaring gebeurt met andere woorden in een gecontroleerde en veilige omgeving en met de nodige begeleiding.
Het is niet de bedoeling dat een stagiair een gewone werknemer vervang en dat de focus op winst en omzet genereren ligt. Indien dat wel het geval is, is er eigenlijk geen sprake van een stageovereenkomst. De stagiair zou dan eigenlijk een arbeidsovereenkomst moeten hebben. In dat geval heeft men wel recht op het wettelijk minimumloon. De stagiair zou het een en ander kunnen melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie of zou naar de kantonrechter kunnen gaan. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan de werkgever een boete geven indien er sprake is van stagemisbruik.
Stageovereenkomst kan veel problemen voorkomen
Om gedoe te voorkomen, is het aan te raden om een goede stageovereenkomst op te stellen. In deze stageovereenkomst zijn diverse bepalingen op te nemen, zoals hoelang de overeenkomst duurt, welke stagevergoeding de stagiair al dan niet krijgt en wanneer de stagiair wordt beoordeeld. Daarnaast staat er in de stageovereenkomst welke doelstellingen te bereiken zijn en eventueel ook welke begeleiding de stagemeester biedt. Het is natuurlijk niet alleen belangrijk om een goede stageovereenkomst op te stellen, maar ook om daadwerkelijk begeleiding te bieden, te evalueren en te focussen op het leerproces.
In de stageovereenkomst kunnen tot slot nog heel wat andere zaken worden afgesproken, bijvoorbeeld omtrent het gebruik van software en hardware van de onderneming of met betrekking tot bedrijfsgeheimen. Omdat een stageovereenkomst altijd maatwerk is, is een stagecontract laten opstellen altijd aan te raden. Knip- en plakcontracten raden we af. Wij van MKBrecht.nl helpen je graag verder.
Andere dingen om te regelen bij stages
Houd er verder rekening mee dat je als stagemeester meer moet regelen dan enkel een stagecontract. Een goede aansprakelijkheidsverzekering is bijvoorbeeld eveneens nodig. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met de aansprakelijkheidsverzekeraar. Hij zal voor jou nagaan of de huidige verzekeringen volstaan. Win bovendien ook advies in met betrekking tot subsidieregelingen, want dergelijke subsidies kunnen enorm interessant zijn. Voor juridische vragen omtrent stages kun je terecht bij MKBrecht.nl.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44