Financieel

Wat is een financieringsvoorbehoud en waarom is het nuttig?

Een financieringsvoorbehoud is een ontbindende voorwaarde die in een overeenkomst kan worden opgenomen. Bij deze ontbindende voorwaarde wordt de overeenkomst ontbonden als de ene partij geen financiering bekomt. In de praktijk wordt deze voorwaarde vaak opgenomen in koopovereenkomsten, bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis of van aandelen, waarbij er externe financiering nodig is. Als de overeenkomst wordt ontbonden, is de koper niet langer verplicht om het huis of de aandelen te kopen en de koopprijs te betalen. Hij hoeft ook geen boete te betalen. De verkoper kan dan weer met een gerust hart het huis of het bedrijf verkopen aan een andere koper.

Uiterste datum bij het financieringsvoorbehoud

Opdat het financieringsvoorbehoud kan worden ingeroepen, zal de koper moeten aantonen dat hij geen financiering kon bekomen. In de praktijk zal de koper een bepaalde tijd krijgen om het krediet rond te krijgen, want de verkoper wil ook niet eeuwig wachten. Wil de koper gebruikmaken van het financieringsvoorbehoud, dan zal hij dat tijdig moeten doen. Doet hij niks of is hij te laat, dan gaat de koop gewoon door.

Verschillende afwijzingen aantonen

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de koper slechts bij één bank een kredietaanvraag indient. Het is namelijk niet omdat hij daar wordt afgewezen dat hij geen financiering kan krijgen. Hij zal dus bij verschillende banken navraag moeten doen. Om het verstrijken van de datum te voorkomen, zal hij niet mogen wachten op een eerste afwijzing om een tweede aanvraag in te dienen. Om onduidelijkheid te voorkomen omtrent het aantal aanvragen dat men moet indienen, neemt men dit vaak letterlijk op. Dan moet de koper bijvoorbeeld twee afwijzingen aantonen.

Dat laatste woord is belangrijk: de koper moet het een en ander aantonen en zal zich dus goed moeten documenteren. Louter een afwijzingsbrief bijhouden, volstaat niet. Je moet per slot van rekening ook aantonen dat de afwijzing het gevolg is van een reële aanvraag. Omwille van de documentatieplicht is het aan te raden om de aanvragen steeds schriftelijk te doen en om schriftelijke documenten te vragen.

Vormvoorwaarden bij een financieringsvoorbehoud

In de overeenkomst worden veelal ook vormvoorwaarden opgenomen. Deze voorwaarden gaan over hoe je moet berichten over het inroepen van het financieringsvoorbehoud. Zo kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat dit verplicht per aangetekende brief moet gebeuren. Het voordeel is dat je dan ook meteen over een bewijs beschikt. Hoe dan ook is het altijd aan te raden om de verkoper de ontvangst van het financieringsvoorbehoud te laten bevestigen.

Correct inroepen van het financieringsvoorbehoud

Het financieringsvoorbehoud kan je contractuele boetes besparen en kan dus heel nuttig zijn. Ook aan een koopoptie in een huurovereenkomst kan er een financieringsvoorbehoud worden gekoppeld, net als bij de koopovereenkomst voor de overname van een bedrijf. Houd je hoe dan ook altijd aan de voorwaarden die in de overeenkomst zijn opgenomen. Het belang daarvan bewijst een recente zaak waarbij een kandidaat-koper een contractuele boete van 630.000 euro diende te betalen. Hij had het financieringsvoorbehoud wel ingeroepen, maar had daarbij geen rekening gehouden met de vormvoorwaarden. Daarom diende hij alsnog de contractuele boete te betalen.

Juridisch advies bij een financieringsvoorbehoud

Een financieringsvoorbehoud kan nuttig zijn voor zowel de koper als de verkoper, maar houdt ook risico’s in als het niet goed is opgesteld. Daarom raden wij aan om overeenkomsten met een financieringsvoorbehoud steeds door een jurist te laten opstellen. Krijg jij een koopovereenkomst voorgeschoteld waarin bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud is opgenomen? Laat dan een ContractCheck™ uitvoeren door MKBrecht.nl. Wij zorgen ervoor dat je inzicht krijgt in alle risico’s van het contract en leggen uit hoe jij problemen kan voorkomen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips