Financieel

Uitstel van betaling als ondernemer: wat zijn mijn opties?

Soms kan je als ondernemer tijdelijk even niet betalen. Het gaat niet per se slecht met je zaak, maar je hebt even cashflowproblemen. Bijvoorbeeld omdat een van je grote klanten zelf nog moet betalen. Of omdat je net onverwachte kosten hebt gehad. In dergelijke gevallen kan je je leverancier om uitstel van betaling vragen. Dat doe je bij voorkeur schriftelijk en de goedkeuring laat je ook schriftelijk bevestigen. Ook andere afspraken zijn mogelijk. Als er financiële problemen zijn, kan je ook surseance van betaling aanvragen.

Schriftelijk uitstel van betaling vragen

Wanneer je je leverancier niet tijdig kan betalen, kan je de leverancier om een uitstel van betaling verzoeken. Het is altijd netjes om de leverancier op voorhand op de hoogte te brengen van betalingsproblemen. Bovendien kunnen jullie op deze manier afspraken maken die voor iedereen werken en houd je de relatie met je leverancier goed. In de brief voor uitstel van betaling neem je onder andere het bedrag op dat je moet betalen, de gegevens van de factuur, de reden waarom je niet kan betalen, wanneer je wel zal kunnen betalen en waarom je dan wel zal kunnen betalen. Als dit een goed voorstel is en je al een goede relatie hebt opgebouwd met de leverancier, zal de leverancier hier wellicht mee akkoord gaan.

Andere afspraken dan uitstel van betaling

Als een leverancier weigert om in te gaan op jouw voorstel tot betalingsuitstel is het aan te raden om in gesprek te gaan met deze leverancier. Misschien kunnen jullie wel een andere oplossing vinden. Een betalingsregeling kan bijvoorbeeld ook een goed idee zijn. Bij een betalingsregeling worden afspraken opgenomen omtrent deelbedragen die je dient te betalen, alsook de termijnen waarbinnen je ze dient te betalen. Daarnaast kan er eventueel een rente worden afgesproken. Ook kunnen er duidelijke gevolgen worden opgenomen voor het geval dat jij je niet aan de betalingsafspraken houdt. Dat biedt de leverancier extra zekerheid.

Soms zal een leverancier niet bereid zijn om nog nieuwe spullen te leveren zolang je je oude facturen niet hebt betaald. Ook dan is het mogelijk om de leverancier extra zekerheid te bieden. Wellicht kan je de spullen niet vooraf betalen, maar misschien kan je wel al een voorschot geven. Ook het eigendomsvoorbehoud kan een oplossing zijn. Dan blijft de leverancier de juridische eigenaar van de goederen, maar jij hebt ze wel al in je magazijn liggen. Als je echter op de fles zou gaan, kan de leverancier de spullen eenvoudig opnieuw claimen en gaan ze niet naar andere schuldeisers. Hierdoor is het risico voor de leverancier veel beperkter.

Uitstel van betaling bij de Belastingdienst

Als zzp’er of ondernemer kan je ook bij de Belastingdienst uitstel van betaling of een betalingsregeling krijgen. Daarvoor is het wel belangrijk om meteen actie te ondernemen. Voor de aangifte btw of loonheffingen is het bovendien nooit mogelijk om uitstel te krijgen.

Een uitstel van betaling bij de Belastingdienst kan tot vier maanden duren. Er moet bovendien ook aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo dien je onder andere altijd juist, volledig en op tijd te betalen. Er mogen ook geen openstaande aanslagen zijn waarvoor er reeds een dwangbevel is gegeven. De totale openstaande belastingschuld dient verder minder dan 20.000 euro te bedragen. Een uitstel voor vier maanden is aan te vragen bij de BelastingTelefoon. Uitstellen kost wel geld, want er is een invorderingsrente te betalen.

Ervaar jij financiële problemen? Ons team Herstructurering en Insolventie is gespecialiseerd in insolventiezaken en helpt je graag verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips