In het ondernemingsrecht hanteert men soms bijzondere benamingen waarin niet elke aandeelhouder thuis is. Een voorbeeld daarvan is het agio of de agiostorting. Dat is een bedrag dat bovenop de nominale waarde van de aandelen komt. Een agiostorting kan voor de aandeelhouders vaak voordelig uitpakken. Als men wenst over te gaan tot een agiostorting is het belangrijk dat de algemene vergadering hier eerst mee instemt. Daarnaast is een goed agiocontract onmisbaar.
Wat is het agio?
Het bedrag dat een aandeelhouder bovenop de nominale waarde van de aandelen stort, wordt het agio genoemd. In de statuten van een vennootschap is de nominale waarde van een aandeel opgenomen. Om aan de stortingsplicht te voldoen, moet er aanvullend ook een agio worden gestort. Een agiostorting kan plaatsvinden bij het uitgeven van nieuwe aandelen, maar het kan ook als de aandelen reeds zijn uitgegeven. Het omgekeerde komt ook voor, een disagio.
Gevolgen van de agiostorting
De agiostorting wordt aan de agioreserve toegevoegd, waardoor het vermogen toeneemt. Het komt namelijk onder het eigen vermogen op de balans te staan. De agiostorting zorgt er met andere woorden niet voor dat de aandeelhouder extra aandelen krijgt. De agiostorting komt in beginsel zelfs toe aan alle aandeelhouders. De agioreserve is namelijk een vrije reserve of een uitkeerbare reserve. Dat wil zeggen dat het als dividend of winst kan worden uitgekeerd. Het is nu eenmaal een reserve om later uit te keren.
Bij een agiostorting volstaat het niet om gewoon liquide middelen over te maken naar de rekening van de vennootschap. Het is belangrijk dat een agiostorting formeel wordt geregeld. Daarvoor is er in de eerste plaats een besluit van de aandeelhouders nodig. Nadien moet er ook een agio-overeenkomst of een agiocontract worden opgesteld. Dit is een overeenkomst tussen de vennootschap enerzijds en de aandeelhouder die stort anderzijds. Pas daarna kan de storting worden uitgevoerd. Een agiostorting gebeurt niet altijd in geld. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het te verrekenen met een openstaande vordering op de vennootschap. Het is belangrijk dat dit goed wordt geregeld in het agiocontract.
Inhoud van de notulen en het agiocontract
In de notulen van de algemene vergadering van aandeelhouders wordt bepaald dat de algemene vergadering de agiostorting goedkeurt. Eventueel kan daarbij ook worden verwezen naar een rekening-courantvordering of naar een lening die geheel of gedeeltelijk wordt omgezet. Het bedrag van de agiostorting waarmee men akkoord gaat, wordt eveneens in de notulen opgenomen.
Een agio-overeenkomst of een overeenkomst voor storting agio bevat steeds de gegevens van de vennootschap en de aandeelhouder. Vervolgens wordt opgenomen dat de aandeelhouder een of meerdere agiostortingen op de aandelen zal doen. Ook de informatie met betrekking tot deze agiostortingen is in de agio-overeenkomst opgenomen. Verder kan de agio-overeenkomst informatie bevatten over bijvoorbeeld het toepasselijke recht en de bevoegde rechter.
Juridische hulp bij het opstellen van een agiocontract
Bij MKBrecht.nl reken je op een team van experts op het gebied van ondernemingsrecht. Wij stellen graag de agio-overeenkomst op. Ook voor het opstellen van notulen op maat of voor het nakijken van de notulen kan je rekenen op onze diensten. Wees zeker van lage tarieven en persoonlijk advies. En betaal pas achteraf.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44