Arbeidszaken

Werknemers willen hogere thuiswerkvergoeding en vaker op kantoor werken

De coronapandemie liet veel werkgevers en werknemers kennismaken met thuiswerken. Veel bedrijven zijn daar nog niet helemaal van afgestapt, omdat een goede mix van thuiswerken en werken op kantoor zowel voor de werkgever als voor de werknemer voordelen biedt. Door de oplopende energieprijzen en de aankomende winter blijkt er wel wat wrevel te ontstaan. Uit een onderzoek dat IWG liet uitvoeren, blijkt namelijk dat meer dan de helft van de jonge werknemers in ons land verwacht dat werkgevers meer bijdragen. Dat heeft te maken met de stijgende energiekosten. Om dezelfde reden is een meerderheid van de werknemers van plan om tijdens de winter vaker op kantoor te werken.

Werknemers willen vaker op kantoor werken en een hogere thuiswerkvergoeding

Het thuiswerken zelf blijkt voor de medewerkers niet meteen een probleem te zijn. Dat meer dan de helft van de ondervraagden tijdens de herfst- en wintermaanden wat meer op kantoor wil werken, is volledig toe te schrijven aan de hoge energieprijzen en de hogere stookkosten. Tijdens de zomer verwacht men opnieuw vaker van huis uit te werken. Anderen willen vooral een financiële compensatie. Bij de groep 36- tot 45-jarigen verwacht maar liefst 53% een hogere thuiswerkvergoeding om de hogere energiekosten te dekken.

Vaker werken op kantoor en de inhoud van de thuiswerkovereenkomst

Als het over de werkplek gaat, moet er gekeken worden naar de afspraken die tussen de werkgever en de werknemer zijn gemaakt. Deze afspraken worden opgenomen in een thuiswerkovereenkomst. Daarin kan bijvoorbeeld staan wanneer de werknemer thuis mag werken en wanneer de werknemer verplicht is om op kantoor te werken. Afhankelijk van de inhoud van de thuiswerkovereenkomst kan de werknemer de mogelijkheid hebben om wat vaker op kantoor te werken. Het omgekeerde kan ook, bijvoorbeeld als er op kantoor te weinig plaatsen beschikbaar zijn. Uiteraard is het voor werkgevers aan te raden om hier flexibel in te zijn en om rekening te houden met de bezorgdheden van de medewerkers.

Hogere thuiswerkvergoeding kan, maar niet onbelast

Ook wat de thuiswerkvergoeding betreft, zijn de afspraken tussen de werkgever en de werknemer bepalend. Werkgevers kijken daarbij vooral in de richting van de onbelaste thuiswerkvergoeding. Deze vergoeding gaat niet zo hard omhoog als de stijgende energieprijzen. Bij de invoering van de thuiswerkvergoeding is namelijk bepaald dat de vergoeding wordt aangepast op basis van een tabelcorrectiefactor, maar die correctie zal pas in 2023 voor het eerst plaatsvinden. De huidige vergoeding is gebaseerd op Nibud-berekeningen uit 2020.

Als werkgever kan je er wel voor kiezen om een hogere thuiswerkvergoeding toe te kennen, maar over het meerdere deel moet dan wel belasting worden betaald. Het is ook mogelijk om een tijdelijke loonsverhoging door te voeren of om eenmalig een energiepremie toe te kennen aan alle werknemers.

Juridisch advies bij thuiswerken en hoge energiekosten

Hoewel ook werkgevers te maken krijgen met hogere kosten en de winstmarges zien verdampen, doen ze er goed aan om mee te denken met hun medewerkers. Een werknemer verplicht thuis laten bevriezen, is wellicht niet bevorderlijk voor zijn prestaties. En bovendien heeft onderzoek aangetoond dat werknemers met financiële problemen vaker verzuimen. Wil jij iets terugdoen voor jouw medewerkers, maar wil je dat het juridisch allemaal goed is geregeld? Spreek er dan over met een van onze juristen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips