Er zijn stagiairs en er zijn werknemers. Zij hebben een stageovereenkomst of een arbeidsovereenkomst. En dan zijn er ook nog leerwerkers, mensen met een leerwerkovereenkomst. Het gaat om drie verschillende overeenkomsten en het onderscheid tussen deze drie overeenkomsten is niet onbelangrijk. Hieronder hebben we het over het verschil tussen deze overeenkomsten en lichten we een aantal dingen voor je toe.
Stageovereenkomst versus arbeidsovereenkomst
Bij een stage staat leren centraal. Een stage is het verlengde van een opleiding, waarbij men zal leren op de werkplek. Een stage is dus eerder leren dan werken, hoewel de stagiair ook daadwerkelijk taken zal uitvoeren. Daarom wordt er ook een vergoeding afgesproken in de stageovereenkomst. Toch is werken niet het belangrijkste aspect van een stage, want een stageovereenkomst is nu eenmaal geen arbeidsovereenkomst.
Tijdens een stage zal men leren onder begeleiding en dat zal ook blijken uit de stageovereenkomst. In de stageovereenkomst worden diverse afspraken opgenomen en zal het leerkarakter overheersen. Gedurende de stage zal de stagiair de kans krijgen om op de werkvloer zijn kennis en vaardigheden te vergroten. Daarvoor geniet de stagiair van de nodige ondersteuning en begeleiding, waarbij er bijvoorbeeld feedbackmomenten zijn. Ook bij een arbeidsovereenkomst zijn er natuurlijk feedbackmomenten en soms moet een werknemer ook eens dingen leren, maar de focus ligt toch eerder op productiviteit dan op leren. Een werknemer moet winstgevend zijn en moet vooral arbeid verrichten.
Leerwerkovereenkomst: combinatie van leren en werken
Naast de stageovereenkomst is er ook een leerarbeidsovereenkomst of een leerwerkovereenkomst. Een leerwerkovereenkomst bengelt een beetje tussen de stageovereenkomst en de arbeidsovereenkomst in. Dat wil zeggen dat het vergroten van de kennis en de vaardigheden een heel belangrijke rol speelt, meer dan bij een arbeidsovereenkomst. Maar ook dat het leveren van arbeid eveneens heel belangrijk is, belangrijker dan bij een stageovereenkomst. In de praktijk vertoont een leerwerkovereenkomst veel gelijkenissen met een klassieke arbeidsovereenkomst, hoewel er ook veel bepalingen in staan over het begeleiden van de leerwerker en het volgen van opleidingen.
Een stageovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst, maar een leerwerkovereenkomst is dat eigenlijk wel. Dat betekent dat bij een leerwerkovereenkomst er heel veel rechten en verplichtingen zijn waar de werkgever en de leerwerker rekening mee moeten houden.
Strenge regels bij een leerwerkovereenkomst
Het belang van het onderscheid tussen deze drie overeenkomsten is groot. Daarbij is de titel niet allesbepalend. De inhoud van de overeenkomst, de praktische invulling en de situatie op de werkvloer zijn belangrijker. Zo kan men een stageovereenkomst aangaan, maar kan de stagiair nadien naar de rechter stappen met een loonvordering. Als de rechter oordeelt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst kan dat de werkgever duur komen te staan. Ook de Nederlandse Arbeidsinspectie voert toezicht uit en kan boetes opleggen.
Ook wat de beëindiging van een leerwerkovereenkomst betreft, moet er rekening worden gehouden met dezelfde regels als bij een arbeidsovereenkomst. Dat wil zeggen dat het gewone ontslagrecht van toepassing is. Daarom is het belangrijk om in een leerwerkovereenkomst een ontbindende voorwaarde op te nemen, zodat de leerwerkovereenkomst kan worden beëindigd als de leerwerker met de opleiding stopt. Het maken van goede afspraken en het onderhouden van goede contacten met de onderwijsinstelling is van belang.
Juridisch advies bij een leerwerkovereenkomst
Laat het duidelijk zijn dat er niet alleen moet worden nagedacht over de juiste overeenkomst, maar ook over de inhoud van de overeenkomst en over de praktische invulling. Daarom is het een goed idee om hierover te spreken met een van onze juristen. Wij stellen de overeenkomst voor je op en beantwoorden je vragen. Heb je zelf al een (model)overeenkomst? Laat het dan zeker eens nalezen door een van onze experts.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44