Bij een rechtszaak moet je rekening houden met heel wat kosten. Welke kosten dat zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan je bijvoorbeeld een beroep doen op een advocaat, wat soms verplicht is. Dan heb je natuurlijk advocaatkosten. Bij een civiele zaak, bijvoorbeeld een zaak tussen twee bedrijven, is een advocaat verplicht als de zaak bij de Rechtbank of het Hof wordt behandeld. Bij een bestuursrechtelijke zaak, een zaak met een overheidsinstantie, is een advocaat niet verplicht. Ook als een advocaat niet verplicht is, is het wel aan te raden om een advocaat in te schakelen.
Procederen en advocaatkosten
Een advocaat kiest zelf zijn uurtarief. Sommige advocaten hanteren bijvoorbeeld een uurloon van 200 euro per uur en andere advocaten van 400 euro per uur. Onder andere de specialisatie en de ervaring spelen daarbij een rol. Hoe complexer de zaak is, des te meer uren er worden gepresteerd en hoe hoger de advocaatkosten zullen oplopen. Daarbovenop worden er vaak ook nog kantoorkosten in rekening gebracht.
Het loon van een advocaat lijkt hoog te liggen, maar begrijp dat een advocaat ook lang heeft moeten studeren. Bovendien betaal je niet alleen de advocaat, maar ook het kantoor, de secretaresse, de apparatuur, de computerprogramma’s, de abonnementen op juridische databases en dergelijke meer. Bovendien bestaat slechts een deel van de werkdag van een advocaat uit declareerbare uren. Wij begrijpen echter dat je graag vooraf zekerheid hebt over de advocaatkosten en daarom werken wij zoveel mogelijk met vaste tarieven die wij vooraf meedelen.
Griffiekosten en andere kosten van procederen
Naast advocaatkosten zijn er ook andere kosten aan een rechtszaak verbonden. Er zijn bijvoorbeeld de griffierechten. Hoeveel griffierecht er moet worden betaald, is afhankelijk van de partijen en de zaak. Een rechtspersoon betaalt meer griffierechten dan een natuurlijk persoon. Als er bijvoorbeeld een tolk nodig is, moet ook de tolk worden betaald. Deskundigenkosten, deurwaarderskosten en getuigenkosten zijn eventuele ‘extraatjes’ waar rekening mee moet worden gehouden.
Kostenveroordeling
In een civiele zaak zal de rechter bepalen wie de kosten van de partijen moet betalen. Meestal moet elk van de partijen de eigen kosten betalen, maar er kan ook sprake zijn van een kostenveroordeling. Dat wil zeggen dat degene die de zaak verliest, de kosten van de winnende partij (deels) moet vergoeden. Dit kan een meevaller of een tegenvaller zijn. Het is een van de redenen waarom wij enkel procederen als er een goede kans is dat we winnen.
Voorkomen is beter dan genezen
Laat het duidelijk zijn dat een rechtszaak veel geld kost. Gelukkig bestaat er in ons land zoiets als gesubsidieerde rechtshulp voor mensen met een laag inkomen. Als ondernemer is het vooral belangrijk om rechtszaken te voorkomen. Dat doe je in de eerste plaats door vooraf goede afspraken te maken en deze afspraken op te nemen in een waterdichte overeenkomst. Dan hoeft er achteraf geen discussie te bestaan en bovendien zijn de voornaamste risico’s in de overeenkomst afgedekt.
Als het desondanks toch tot een conflict komt, is met elkaar praten en elkaar proberen te begrijpen heel belangrijk. Eventueel kan hiervoor worden overgeschakeld naar mediation, waarbij jullie worden geholpen om er samen uit te komen. Als dat is gelukt, is het opnieuw belangrijk om de afspraken in een overeenkomst op te nemen. Dat doe je bijvoorbeeld in een vaststellingsovereenkomst.
Juridische hulp van MKBrecht.nl
Wil jij een goede overeenkomst laten opstellen of jouw overeenkomst laten controleren? Of wil je een vaststellingsovereenkomst laten opstellen? Dan helpen wij jou graag verder. Ook actief deelnemen aan de onderhandelingen is voor ons geen probleem. En zit er uiteindelijk niks anders op dan procederen? Dan staat onze advocaat voor je uit. Het grote voordeel is dat wij werken met vaste tarieven en reeds op voorhand aangeven wat de advocaatkosten zijn en welke extra kosten je mag verwachten. We procederen enkel als je een goede kans maakt.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44