API’s of Application Programming Interfaces worden gebruikt voor interacties tussen applicaties, apparaten en databanken. Ze maken de communicatie mogelijk door middel van een gestandaardiseerde toegang. Bij het aanbieden van dergelijke toegangen is het belangrijk om goede API-voorwaarden op te stellen. Deze API-voorwaarden zorgen voor duidelijkheid en helpen juridische problemen te voorkomen.
Wat is een API?
Een API of een Application Programming Interface is een softwarematige interface op basis waarvan twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Het is te vergelijken met hoe je een restaurantbezoek beleeft. Als klant wil je er iets eten en de kok wil er iets koken. De kok kan echter geen bestellingen opnemen, want hij moet in de keuken blijven. En als klant mag je niet in de keuken komen, want dat is onhygiënisch. Daarom moet er een verbindingslijn worden gelegd tussen de kok en de klant: de ober. De ober brengt de bestelling over naar de kok en zal vervolgens het antwoord van de kok, namelijk het eten, naar de klant brengen. En zo gaat het ook met een API: het is de communicatielijn tussen twee applicaties die hierdoor op een effectieve en veilige manier kunnen communiceren.
Dergelijke gestandaardiseerde toegangen worden door talloze bedrijven gebruikt. Als je bijvoorbeeld vluchten vergelijkt via een vergelijkingswebsite, moet de vergelijkingswebsite toegang hebben tot de databases van de luchtvaartmaatschappijen. Dat gebeurt door middel van een API. Het gebruik van een API biedt met andere woorden veel voordelen, vooral op het gebied van snelheid en flexibiliteit.
Opstellen van API-voorwaarden
Tegelijkertijd houdt het gebruik van dergelijke toegangen ook risico’s in. De luchtvaartmaatschappij biedt namelijk inzicht in heel waardevolle informatie en zal niet willen dat deze informatie wordt misbruikt. Daarom zijn goede API-voorwaarden belangrijk. Deze voorwaarden worden ook wel eens de API-gebruikersvoorwaarden genoemd. Ze regelen op welke manier en omwille van welke redenen de API kan worden gebruikt.
Het opstellen van API-voorwaarden is echt maatwerk. Zo zal er in de API-voorwaarden te lezen zijn waarvoor men het toegangsrecht kan gebruiken, of het toegangsrecht al dan niet exclusief en overdraagbaar is en welke aanwijzingen er daarbij te volgen zijn. Men zal bijvoorbeeld uitdrukkelijk verbieden dat de gebruiker de toegang gebruikt omwille van toepassingen die strijdig zijn met de openbare orde, die een afbreuk doen aan de goede naam van de toegangsverschaffer, die de intellectuele eigendomsrechten van de verschaffer beschadigen en dergelijke meer.
Andere bedingen in de API-voorwaarden
De toegangsverschaffer zal vaak ook nog wel wat macht in handen willen houden. Daarom zullen de API-voorwaarden veelal bepalen dat hij aanwijzingen kan geven en dat hij zonder opgave van redenen het toegangsrecht kan beëindigen. Wat de gevolgen zijn van die beëindiging? Dat zal dan ook in de API-gebruikersvoorwaarden te lezen zijn. Veelal zal men dan niet langer gerechtigd zijn om de eerder verzamelde informatie nog verder te gebruiken. Ook bijvoorbeeld afspraken omtrent de aansprakelijkheid en over de bevoegde rechter worden vaak opgenomen in de API-voorwaarden.
Opstellen van API-voorwaarden
Laat het duidelijk zijn dat het opstellen van API-voorwaarden enerzijds enorm belangrijk is en dat het anderzijds ook specialistenwerk is. Daarom raden we aan om het opstellen van API-voorwaarden over te laten aan een jurist. Bespreek jouw situatie met een van onze experts en laat API-voorwaarden op maat opstellen. Heb je zelf API-voorwaarden opgesteld? Dan lezen we ze graag na en benoemen we de eventuele risico’s.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44