Juridische Zaken

4 tips voor het geven van een kerstpakket in 2022

Het is bijna Kerstmis! De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het geven van een kerstpakket. Het is een leuke manier om je personeel te laten weten dat je ze waardeert. En ook je klanten en leveranciers kan je met een leuk kerstpakket in de bloemetjes zetten. Maar het geven van een kerstpakket is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn verschillende regels en wetten waarmee je rekening moet houden. In dit artikel geeft onze expert belastingrecht vier tips om je kerstpakket in 2022 fiscaal correct in te pakken.

Stel de vrije ruimte vast

Normaal gesproken telt alles wat je aan een werknemer geeft als loon, wat betekent dat er ook belastingen te betalen zijn. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Bedrijven hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om kerstpakketten uit te delen aan werknemers, zonder dat dit meetelt als loon voor de belastingen. Hiervoor bestaat de vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling (WKR). In 2022 bedraagt de vrije ruimte 1,7 procent van de fiscale loonsom, tot een bedrag van 400.000 euro. Dit betekent dat de vrije ruimte nooit meer kan bedragen dan 6.800 euro.

Het is belangrijk dat de vrije ruimte niet wordt overschreden. Anders ben je eindheffing verschuldigd. Niet over het gehele bedrag, maar wel over het bedrag dat de vrije ruimte overschrijdt. Het tarief hiervoor bedraagt tachtig procent. Vraag daarom aan de salarisadministrateur om de vrije ruimte vast te stellen en ga na welk budget er nog is voor een fiscaal vriendelijk kerstpakket.

Kies voor een nieuwjaarscadeau in plaats van een kerstpakket

Volgend jaar zal de vrije ruimte stijgen naar 3 procent in plaats van 1,7 procent. Dit nog steeds tot een bedrag van 400.000. Er zal dus meer vrije ruimte zijn in 2023. Als de vrije ruimte in 2022 op is of bijna op is, kan je daarom overwegen om het geschenk over het jaar heen te tillen. Je kan dan in de plaats van een kerstpakket een nieuwjaarsgeschenk geven. Dat is net zo leuk en misschien wel fiscaal interessanter.

Geef een geschenk met een gebruikelijke waarde

Als je een kerstpakket wilt geven, is het belangrijk om te weten dat de Belastingdienst het gebruikelijkheidscriterium hanteert. De waarde van het pakket mag niet meer dan 30% afwijken van wat gebruikelijk is. Stel bijvoorbeeld dat je een kerstpakket van 3.000 euro geeft, terwijl een geschenk van 150 tot 250 euro gebruikelijk is. Dit overschrijdt duidelijk het gebruikelijkheidscriterium en daar zal de belastinginspecteur moeilijk over doen. Hij zal dan trachten te bewijzen dat het gaat om regulier loon. De bewijslast ligt met andere woorden bij hem. Vooral bij grote overschrijdingen durft de belastinginspecteur al eens moeilijk te doen.

Houd rekening met het drempelbedrag voor de btw

Ten slotte moet er ook rekening worden gehouden met het drempelbedrag voor de aftrek van de btw. De btw is namelijk niet altijd als voorbelasting aftrekbaar. Er geldt een drempelbedrag van 227 euro excl. btw per ontvanger en per boekjaar. Enkel onder dat bedrag kan de btw als voorbelasting worden afgetrokken. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor kerstpakketten die bedoeld zijn voor het aantrekken van nieuwe klanten. Het gaat dan niet om een gift, maar om een acquisitiekost.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips