Voor sommige banen is het belangrijk dat een medewerker over een geldig rijbewijs beschikt. Dat is bijvoorbeeld het geval in de transportsector. Bij het aannemen van personeel zal je hier gegarandeerd aandacht aan schenken. Nu kan het echter dat een medewerker na een beschonken rit zijn rijbewijs verliest. De beste manier om je hiertegen te beschermen, is door een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Aan de hand van dit voorbeeld leggen we het een en ander uit over de ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst.
Ontbindende voorwaarde in arbeidsovereenkomst
De ontbindende voorwaarde zal ervoor zorgen dat de arbeidsovereenkomst per direct wordt beëindigd als de medewerker zijn rijbewijs verliest. Als de ontbindende voorwaarde in werking treedt, is er geen opzegtermijn van toepassing. Het is wel belangrijk dat deze voorwaarde heel duidelijk is geformuleerd en dat de werknemer goed weet wat er van hem wordt verwacht.
Voorwaarden voor ontbindende voorwaarde in arbeidsovereenkomst
Het opnemen van een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst is volgens de vaste rechtspraak van de Hoge Raad toegestaan, maar er zijn wel eisen aan verbonden (ECLI:NL:HR:1992:ZC0535). In de eerste plaats mag de ontbindende voorwaarde niet strijdig zijn met het ontslagstelsel. Daarnaast mag het intreden van de ontbindende voorwaarde niet afhankelijk zijn van enige subjectiviteit van de werkgever. Verder moet de arbeidsovereenkomst door het intreden van de voorwaarde inhoudsloos worden.
Deze regels zorgen ervoor dat niet elke ontbindende voorwaarde geldig is. Zo kan je bijvoorbeeld niet opnemen dat een arbeidsovereenkomst eindigt eenmaal een secretaresse trouwt. Maar als het behouden van een bepaald rijbewijs voor een bepaalde functie écht belangrijk is, is het wel mogelijk om hiervoor een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Dit geldt bijvoorbeeld ook als een verklaring omtrent gedrag van het grootste belang is voor de functie.
Snel actie ondernemen, maar een gunst kan nog
Als er een reden is om de ontbindende voorwaarde in te roepen, is het belangrijk om snel te handelen. Laat de werknemer niet eerst verder werken, bijvoorbeeld in het magazijn waar hij geen rijbewijs nodig heeft. Anders verliest de ontbindende voorwaarde zijn effect en kan je er ook later geen beroep op doen.
In sommige gevallen kan de werkgever wel een gunst verlenen en beslissen dat de medewerker een nieuwe kans krijgt, bijvoorbeeld om binnen een bepaalde termijn het rijbewijs opnieuw te behalen. Dan is het belangrijk dat je een heel concrete (en redelijke) termijn benoemt en dat je heel duidelijk aangeeft dat de arbeidsovereenkomst alsnog wordt ontbonden als de medewerker het rijbewijs niet tijdig behaalt. Zo voorkom je opnieuw dat je de mogelijkheid verliest om een beroep te doen op de voorwaarde. Eerder oordeelde de Rotterdamse kantonrechter (ECLI:NL:RBROT:2021:5162) bij een soortgelijke gunst dat dit er niet voor zorgt dat de ontbindende voorwaarde niet langer kan worden gebruikt.
Arbeidsovereenkomst op maat
Het opnemen van een ontbindende voorwaarde kan ook nuttig zijn als een werknemer nog zijn rijbewijs of een ander diploma of certificaat moet behalen en de werkgever daarbij ondersteuning biedt. In dat geval kan de werknemer een bepaalde tijd of een bepaald aantal kansen krijgen. Bij het opnemen van een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst is het met andere woorden belangrijk om vooraf juridisch advies in te winnen, want het is echt wel maatwerk. MKBrecht.nl helpt je graag verder.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44