Diefstal op het werk is een groot probleem waar veel werkgevers mee te maken hebben. Het kan leiden tot financiële verliezen, maar ook tot een slechte werksfeer en een gebrek aan vertrouwen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die werkgevers kunnen doen om diefstal op het werk te voorkomen. In dit artikel geven we niet alleen tips om diefstal op het werk te voorkomen, maar bespreken we ook het diefstalprotocol.
Een diefstalprotocol: het belang van heldere regels
Een diefstalprotocol is een belangrijk document waarin de regels omtrent diefstal op het werk helder omschreven zijn. Hierin staat beschreven wat er gebeurt als er een vermoeden is van diefstal op het werk. Er is te lezen hoe de diefstal wordt onderzocht en welke sancties er worden opgelegd. Het is belangrijk dat werknemers op de hoogte zijn van het diefstalprotocol en dat er consequent wordt opgetreden. Met een diefstalprotocol sta je sterker bij een eventueel ontslag op staande voet, omdat het voor de stelende werknemer vooraf heel duidelijk is wat de sancties zijn.
Consequent zijn is noodzakelijk
Een belangrijk onderdeel van een diefstalprotocol zijn de sancties die worden opgelegd. Hierbij kan worden gedacht aan een ontslag op staande voet of een tijdelijke schorsing. Het is belangrijk dat deze sancties consequent worden toegepast, zodat werknemers weten dat diefstal niet wordt getolereerd. Door niet consequent te zijn, loop je het risico dat een rechter niet akkoord gaat met het ontslag. Je ondergraaft dan eigenlijk je eigen diefstalprotocol en geeft aan dat je het toch niet zo nauw neemt met je eigen regels. Daar zal de rechter bij een ontslagzaak rekening mee houden.
Het belang van bewustwording
Naast het opstellen van een diefstalprotocol en het consequent toepassen van de sancties, is bewustwording ook erg belangrijk. Dit houdt in dat werknemers bewust worden gemaakt van de gevolgen van diefstal. Hierbij kunnen bijvoorbeeld posters worden opgehangen of kan er eens een item aan de interne nieuwsbrief worden toegevoegd. Vooral bij kleine diefstallen, bijvoorbeeld enkele stiften of een pak printpapier, zien werknemers niet altijd in dat ze foutief handelen. Dit alles kan ervoor zorgen dat werknemers tot inzicht komen.
Cameratoezicht: alleen als er een gerechtvaardigd belang is
Cameratoezicht op de werkplek kan ook een manier zijn om diefstal te voorkomen. De beelden kunnen bovendien worden gebruikt om een stelende werknemer op heterdaad te betrappen. Hierbij moet wel aan een aantal eisen worden voldaan. Een gerechtvaardigd belang is bijvoorbeeld noodzakelijk. Diefstalpreventie is een voorbeeld van een gerechtvaardigd belang. Daarnaast moet het cameratoezicht ook noodzakelijk zijn. Dit wil zeggen dat het doel (diefstalpreventie) niet op een andere en minder ingrijpende manier kan worden bereikt. Verder is een privacytoets vereist. Soms is ook geniepig cameratoezicht mogelijk, maar hier zijn specifieke voorwaarden aan verbonden.
Hoe kan MKBrecht.nl helpen?
MKBrecht.nl kan werkgevers helpen door advies te geven over hoe diefstal op het werk kan worden voorkomen. Daarnaast kunnen wij de nodige documenten opstellen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het opstellen van een diefstalprotocol en het adviseren met betrekking tot cameratoezicht op het werk. Ook kunnen wij een privacytoets uitvoeren, zodat de werkgever sterk staat bij de bespreking met de OR (ondernemingsraad). Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over de oplossingen die wij bieden.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44