Een onderaannemer is een belangrijke schakel in de bouw- en installatiewereld. Als onderaannemer voer je namelijk een deel van het werk uit in opdracht van de hoofdaannemer. Je wil dat de hoofdaannemer en de opdrachtgever tevreden zijn. Mogelijk schakel je ook zelf de hulp in van derde partijen. Je hebt dan zelf onderaannemers die voor jou werken. Het is van groot belang om als onderaannemer de juiste afspraken te maken met de hoofdaannemer. In deze blog gaan we dieper in op wat er allemaal komt kijken bij het werken als onderaannemer en welke stappen je kunt nemen om problemen te voorkomen.
Aandacht voor overeenkomsten met de hoofdaannemer
Als onderaannemer zal je afspraken maken met de hoofdaannemer, bijvoorbeeld over welk werk je dient uit te voeren, over wat je daarvoor in ruil krijgt en over de timing. Het is belangrijk om deze overeenkomsten zelf grondig door te nemen en/of door een jurist te laten doornemen. Vaak zijn dergelijke overeenkomsten namelijk nadelig voor onderaannemers, zeker als de hoofdaannemer ze opstelt en voorschotelt. Meestal sluit de hoofdaannemer bijvoorbeeld de aansprakelijkheid uit in deze overeenkomst of in de algemene voorwaarden. En dat terwijl de hoofdaannemer eigenlijk de eindverantwoordelijke is. Let daarom op dat je goed op de hoogte bent van de risico’s die je als onderaannemer draagt.
Verzekeringen voor onderaannemers
Als onderaannemer is het belangrijk om te beschikken over de juiste verzekeringen. Zo is een CAR-verzekering onmisbaar. Deze verzekering dekt alle schade die je oploopt tijdens het bouwproces en biedt bescherming tegen onvoorziene gebeurtenissen, zoals diefstal, brand en wateroverlast. Het is soms ook mogelijk om je mee te verzekeren op de verzekering van de hoofdaannemer, maar het is dan wel belangrijk om goede afspraken te maken. Ook bij vragen hieromtrent helpt MKBrecht.nl je graag verder.
Contracten met onderaannemers
Als onderaannemer kun je zelf ook onderaannemers inschakelen. Dan moet je ook de juiste overeenkomsten regelen. Het opstellen van dergelijke overeenkomsten is een behoorlijk lastige klus. De inhoud van deze overeenkomsten zal namelijk deels worden bepaald door de overeenkomst die jij hebt met de hoofdaannemer (en zijn overeenkomst met de opdrachtgever). Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken en ervoor te zorgen dat de verantwoordelijkheden duidelijk zijn vastgelegd. Een jurist kan je hiermee helpen.
Veiligheid op de bouwplaats en aansprakelijkheid van de werkgever
Als onderaannemer zal je wellicht personeel inschakelen. Dan ben je een werkgever en dus ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op de bouwplaats. Je dient ervoor te zorgen dat je personeel op een veilige manier kan werken. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot een hoge boete. Daarnaast ben je als werkgever meestal aansprakelijk voor de letselschade van personeel. Ook hiervoor kan je je verzekeren.
Neem contact op met MKBrecht.nl
Het opstellen van overeenkomsten en het adviseren over de juiste verzekeringen is een specialiteit van MKBrecht. Wij zijn een specialist op het gebied van aanneming van werk en helpen je snel verder. Ook kunnen we helpen bij discussies omtrent schadeclaims, bijvoorbeeld bij een ongeval op de bouwplaats. Neem contact met ons op voor meer informatie of voor juridisch advies op maat.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44