Een vennootschap onder firma (vof) is een samenwerkingsverband tussen twee of meer ondernemers. Het grote voordeel van een vof is dat het eenvoudig op te richten is en dat je niet alleen onderneemt, maar samen met anderen. Dit betekent dat je de risico’s en de kosten kunt delen, en elkaar kunt aanvullen op het gebied van kennis en ervaring. Er zitten echter ook nadelen aan een vof. Onder andere de persoonlijke aansprakelijkheid van de verschillende vennoten is zo’n nadeel. Ook de moeilijkheid om de vof te verkopen, kan als een nadeel worden beschouwd.
Complexiteit bij het verkopen van een vof
Het verkopen van een vof kan een uitdaging zijn. Dit komt doordat een vof tot stand komt op basis van een overeenkomst (vof-contract) en dat het deze overeenkomst is die de vof in stand houdt en regelt. Een gevolg hiervan is dat één vennoot zijn aandeel in de vennootschap, of zijn contractuele rechtsverhouding tot de andere medevennoten, niet zomaar kan overdragen aan een derde. Om dit te doen, moeten de andere medevennoten hiermee akkoord gaan en hieraan hun medewerking verlenen. Beslist men samen om te verkopen, dan moeten de activa en de passiva worden overgedragen, met inbegrip van de medewerkers. Dit alles brengt heel wat moeilijkheden met zich mee, bijvoorbeeld wat de waardering betreft. Vervolgens kan de overnemer ervoor kiezen om de vof voort te zetten of om deze om te zetten naar bijvoorbeeld een bv. Hierbij moet de overnemer rekening houden met een aantal fiscale consequenties. Ook dit maakt de verkoop van een vof extra ingewikkeld.
Stap voor stap een vof verkopen
Wie een vof wil verkopen, moet een goed informatiememorandum en financieel plan opstellen. Daarna moet men wachten op non-binding offers en tot het moment waarop de echte onderhandelingen starten. Het afsluiten van een intentieovereenkomst of een intentieverklaring kan hierbij nuttig zijn. Soms kan de verkoop van een vof ook op een andere manier verlopen, bijvoorbeeld als een van de eigenaren de andere eigenaren wil uitkopen. In dat geval zal de vof in principe een andere bedrijfsvorm aannemen.
Bij de verkoop van een vof moet ook rekening worden gehouden met eventuele afspraken tussen de vennoten. Deze afspraken kunnen mondeling zijn gemaakt of zijn vastgelegd in een vennootschapscontract. Als de vennoten het bijvoorbeeld niet eens zijn over de verkoop, kan er in het vennootschapscontract een afspraak staan over hoe geschillen moeten worden behandeld. Hier moet dan rekening mee worden gehouden.
Vof verkopen met de hulp van MKBrecht.nl
Bij MKBrecht.nl kunnen ondernemers terecht voor juridische ondersteuning bij het verkopen van een vof. In de eerste plaats kan men bij ons terecht voor advies. Wij adviseren over de verkoop van de vof en helpen eventueel ook geschillen tussen de vennoten op te lossen. Ten tweede kan men bij ons terecht voor het opstellen van de benodigde overeenkomsten. Bijvoorbeeld: het opstellen van een intentieovereenkomst of de overnameovereenkomst voor een vof. Zo kunnen ondernemers er zeker van zijn dat hun vof op een juridisch correcte manier wordt verkocht en dat ze niet voor verrassingen komen te staan.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44