Contracten

SaaS-contracten: waarom je ze nodig hebt en waarop te letten

Als ondernemer ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar manieren om je bedrijfsprocessen te verbeteren. Software kan daarbij helpen. We zien dat steeds meer ondernemers te maken krijgen met Software as a Service (SaaS). SaaS stelt je in staat om gebruik te maken van de nieuwste technologieën, zonder zelf grote investeringen te doen in hardware en software. In deze blog gaan we dieper in op SaaS en waarom het belangrijk is om een goede SaaS-overeenkomst te hebben. We bespreken wat er in een SaaS-overeenkomst moet staan, de gevolgen van een faillissement van een SaaS-provider en hoe MKBrecht.nl je kan helpen.

Wat is SaaS en wat zijn de voordelen?

SaaS staat voor Software as a Service. Het is een manier van werken waarbij de software die je gebruikt niet op je eigen computer of server staat, maar op de servers van een externe provider. De software bevindt zich met andere woorden in de cloud. De provider zorgt ervoor dat de software altijd up-to-date is en beschikbaar is vanaf elke locatie met een internetverbinding. Dit heeft als voordeel dat je als ondernemer geen grote investeringen hoeft te doen in hardware en software, maar wel altijd gebruik kunt maken van de nieuwste technologieën.

Wat is een SaaS-overeenkomst en waarom heb je het nodig?

Een SaaS-overeenkomst is een contract tussen jou en de SaaS-provider waarin de voorwaarden voor het gebruik van de software zijn vastgelegd. Het is belangrijk om een SaaS-overeenkomst te hebben, omdat het duidelijkheid schept over de rechten en plichten van beide partijen. Daarnaast zorgt een SaaS-overeenkomst ervoor dat er afspraken zijn over belangrijke zaken als de beschikbaarheid, de veiligheid en de gegevensbescherming.

Wat staat er in een SaaS-overeenkomst?

Een SaaS-overeenkomst moet een aantal belangrijke elementen bevatten. Het begint met een duidelijke omschrijving van de software die je gaat gebruiken. Vervolgens moet de overeenkomst aangeven wanneer de overeenkomst in werking treedt en wat de looptijd van de overeenkomst is. Ook moet het duidelijk zijn op welke manier je de overeenkomst kunt opzeggen en wat de gevolgen hiervan zijn. Verder moet de overeenkomst bepalen welke gebruiksbeperkingen er gelden, hoe je storingen moet melden en wie hiervoor verantwoordelijk is. Daarnaast moet er aandacht worden besteed aan het bijwerken en updaten van de software en wie hiervoor verantwoordelijk is. Het is tevens belangrijk om afspraken te maken over de kosten van het gebruik van de software, de facturering en de betaling.

Andere documenten die je nodig hebt bij SaaS

Naast een SaaS-overeenkomst zijn er nog andere documenten die voor beide partijen belangrijk kunnen zijn. Bij het verwerken van persoonsgegevens moet je bijvoorbeeld ook een verwerkersovereenkomst hebben. Daarnaast moet je algemene voorwaarden opstellen, waarin onder meer aansprakelijkheidsbeperkingen, de gevolgen van een uitblijvende betaling en intellectuele eigendomsrechten zijn opgenomen. Ook is het belangrijk om een privacybeleid en een Service Level Agreement (SLA) op te stellen. Een SLA beschrijft de diensten die de SaaS-provider zal leveren, evenals de prestatie- en serviceniveaus die worden beloofd. Hierin staan onder andere zaken als uptime-garanties, reactietijden bij storingen en beschikbaarheid van de helpdesk.

Een belangrijk aandachtspunt bij het afsluiten van een SaaS-overeenkomst is de mogelijkheid dat de SaaS-provider failliet gaat. Dit kan verregaande gevolgen hebben voor de gebruiker. Daarom is het van belang om te zorgen voor een escrow-overeenkomst of een continuïteitsregeling. Hierdoor kan de klant in het geval van faillissement van de SaaS-provider toch toegang krijgen tot de software en de gegevens die hierin zijn opgeslagen.

Wat kan MKBrecht.nl voor jou betekenen?

Het opstellen en beoordelen van een SaaS-overeenkomst en de andere documenten kan een complex proces zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle afspraken goed zijn vastgelegd en dat er geen onduidelijkheden of hiaten in de overeenkomst zitten. En dat het juridisch goed is geregeld. MKBrecht.nl is een expert IT-recht en kan helpen door te adviseren. Ook kunnen wij je ondersteunen bij het opstellen, beoordelen en onderhandelen van de SaaS-gebruiksvoorwaarden.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips