Als ondernemer is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende verlofvormen die werknemers kunnen aanvragen. Onbetaald verlof is een van die vormen. Soms is onbetaald verlof een recht en soms niet. Onbetaald verlof kan in ieder geval verschillende gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever.
Wat is onbetaald verlof?
Onbetaald verlof is een vorm van verlof waarbij een werknemer vrijaf neemt zonder dat er loon wordt doorbetaald. Dit is anders dan bij betaald verlof, zoals vakantiedagen, waarbij een werknemer doorbetaald krijgt tijdens zijn of haar afwezigheid. Onbetaald verlof kan worden aangevraagd om persoonlijke redenen, zoals het zorgen voor een ziek familielid, het nemen van een sabbatical of het volgen van een opleiding.
Gevolgen van onbetaald verlof
Het grootste gevolg voor de werkgever is dat hij tijdelijk geen beroep kan doen op de werknemer en ook geen loon hoeft te betalen. Voor de werknemer zijn er ook gevolgen. Tijdens deze verlofperiode bouwt de werknemer bijvoorbeeld geen vakantiedagen op. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld het aanvullend geboorteverlof en langdurend zorgverlof, waarbij er wel vakantiedagen worden opgebouwd.
Het recht op een uitkering wordt in principe niet beïnvloed, tenzij deze verlofperiode langer duurt dan 18 maanden. Een daling in inkomen kan leiden tot recht op toeslagen zoals de zorgtoeslag of de huurtoeslag. Ook kan het onbetaald verlof gevolgen hebben voor de pensioenregeling, maar dit is afhankelijk van de sector en van de toepasselijke regeling. Verder kan het leiden tot een hogere tegemoetkoming in de schoolkosten of de studiefinanciering.
Regels rondom onbetaald verlof
Een werknemer die onbetaald verlof wil aanvragen, moet dit verzoek indienen bij de werkgever. Of een werkgever het verzoek al dan niet mag weigeren, hangt af van de reden waarom de werknemer onbetaald verlof wil opnemen. In sommige gevallen is er namelijk een wettelijk recht op onbetaald verlof. Als werkgever moet je ook rekening houden met het beginsel van goed werkgeverschap en moet je dus het verzoek serieus nemen. Je kan het niet zomaar afwijzen omdat er geen wettelijk recht is. Indien je na het afwegen van de verschillende factoren toch beslist om het verlof niet toe te staan, zorg dan op zijn minst voor een duidelijke onderbouwing en een goede motivatie. Doe dit schriftelijk, om eventuele problemen te voorkomen.
Vervanging bij onbetaald verlof
Bij het opnemen van onbetaald verlof kan het noodzakelijk zijn om een vervanger te regelen. Dit kan door middel van een vervangingsovereenkomst, waarbij een tijdelijke kracht de werkzaamheden van de werknemer overneemt gedurende de periode van het verlof. Als werkgever is het belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken. Eventueel moet de vervanger al eerder in dienst treden en goed worden voorbereid op de over te nemen taken.
Hoe MKBrecht werkgevers ondersteunt
MKBrecht is gespecialiseerd in het juridisch adviseren van ondernemers en werkgevers. We zijn onder andere thuis in het arbeidsrecht. Wij kunnen helpen bij het opstellen van een duidelijk beleid omtrent onbetaald verlof. Daarnaast kunnen wij jou bijstaan bij het opstellen van vervangingsovereenkomsten en kunnen wij adviseren met betrekking tot de juridische aspecten hiervan. Heb je vragen over onbetaald verlof of over andere arbeidsrechtelijke kwesties? Neem dan contact op met MKBrecht.nl!
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44