Het aanbieden van een leerwerkplek binnen je bedrijf is een geweldige manier om jong talent te ontwikkelen en tegelijkertijd te investeren in de toekomst van je onderneming. Door praktijkervaring aan te bieden, help je jongeren om hun vaardigheden en kennis toe te passen in een echte werkomgeving. Bovendien profiteer je als ondernemer van de frisse ideeën en energie die deze jongere met zich meebrengen. En wellicht bouw je ook nog eens aan een goede instroom van kennis en expertise. Maar waar moet je als ondernemer rekening mee houden bij het aanbieden van een leerwerkplek? In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken die je dient te regelen.
Erkenning als leerbedrijf aanvragen
Als je een mbo-student een leerbaan wilt aanbieden, moet je eerst erkend worden als leerbedrijf. Dit doe je door een aanvraag in te dienen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij zullen beoordelen of je bedrijf voldoet aan de gestelde eisen en of je geschikt bent om studenten op te leiden.
Regel een leerarbeidsovereenkomst
Wanneer je een leerwerkplek aanbiedt, dien je een leerarbeidsovereenkomst op te stellen. Dit is een contract tussen jou, de student en de onderwijsinstelling, waarin de rechten en plichten van alle partijen worden vastgelegd. In de overeenkomst staat onder andere informatie over de arbeidsduur en de begeleiding. Zorg ervoor dat er een clausule is opgenomen die het mogelijk maakt het contract te beëindigen als de student ongeschikt blijkt te zijn of wanneer de student de opleiding niet kan afronden. Dit wordt ook wel eens een ontbindende voorwaarde genoemd.
Een leerarbeidsovereenkomst verschilt van een stageovereenkomst, omdat de student bij een leerwerkplek daadwerkelijk arbeid verricht en niet enkel meeloopt met een medewerker. Het is ook geen echte arbeidsovereenkomst, omdat het leerproces nog steeds centraal staat. Het zit eigenlijk een beetje tussen een stage- en een arbeidsovereenkomst in.
Bied een veilige werkplek
Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het bieden van een veilige en gezonde werkplek. Zowel je eigen medewerkers als zzp’ers en studenten hebben recht op een veilige (leer- en) werkomgeving. Dit betekent onder andere dat je zorgt voor voldoende beschermingsmiddelen, indien van toepassing, en dat je de risico’s minimaliseert. Een veilige werkplek is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van de student. Als er toch iets fout zou lopen, kan je aansprakelijk worden gesteld. Je hebt namelijk een zorgplicht.
Zorg voor passende begeleiding
Een belangrijk aspect van het aanbieden van een leerwerkplek is het bieden van goede begeleiding aan de student. Dit houdt in dat je een ervaren medewerker beschikbaar stelt die de student ondersteunt, coacht en helpt bij het behalen van de leerdoelen. Passende begeleiding draagt bij aan een succesvolle leerervaring voor zowel de student als het bedrijf. Dat is dus in ieders voordeel.
Juridisch advies bij het aanbieden van een leerwerkplek
Het aanbieden van een leerwerkplek kan veel voordelen opleveren voor zowel de student als je bedrijf. Door rekening te houden met de genoemde aspecten en door ervoor te zorgen dat je alles goed geregeld hebt, kun je een succesvolle en leerzame ervaring bieden aan toekomstige professionals. Heb je vragen of hulp nodig bij het opzetten van een leerwerkplek of bij het opstellen van een leerarbeidsovereenkomst? Neem dan contact met ons op en kies voor een vrijblijvend gesprek. Ontdek vervolgens hoe onze juristen je kunnen helpen bij het creëren van een succesvolle leerwerkplek.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44