Ondernemers krijgen vaak te maken met verschillende soorten overeenkomsten. Een gedegen inzicht in de verschillende soorten overeenkomsten en hun onderscheid is cruciaal voor wie succesvol een bedrijf wil managen. Een voorbeeld hiervan is het onderscheid tussen een huurovereenkomst en een bruikleenovereenkomst. Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen huur en bruikleen en wanneer je welke overeenkomst nodig hebt.
Het onderscheid tussen huur en bruikleen
Huur betreft een overeenkomst waarbij een partij, de verhuurder, zich verbindt om de andere partij, de huurder, het genot van een zaak te laten tegen betaling van een prijs. Deze zaak kan van alles zijn, bijvoorbeeld een auto, een bedrijfspand of bedrijfsuitrusting. Het kenmerkende element van huur is de tegenprestatie, vaak aangeduid als de huurprijs. Huurovereenkomsten zijn soms aan strikte regels onderhevig, met name bij de huur van woningen en bij bepaalde soorten bedrijfsvastgoed.
Bruikleen is dan weer een overeenkomst waarbij een zaak kosteloos ter beschikking wordt gesteld met de verplichting om deze later in de oorspronkelijke staat terug te geven. In tegenstelling tot huur is er bij bruikleen geen sprake van een tegenprestatie. Dit vormt het kernonderscheid tussen huur en bruikleen. Toch wil dat niet zeggen dat er geen kosten in rekening mogen worden gebracht. Zo kan een pand bijvoorbeeld in bruikleen worden gegeven, maar kunnen er wel nog kosten in rekening worden gebracht voor het onderhoud, het gas, het water en het licht.
Belang van het onderscheid tussen huur en bruikleen
Het is van cruciaal belang om dit onderscheid te begrijpen, omdat de juridische implicaties van beide overeenkomsten aanzienlijk verschillen. Huurovereenkomsten zijn vaak onderworpen aan strenge wettelijke regels met betrekking tot de rechten en plichten van de huurder en verhuurder, de duur van de overeenkomst, de opzegging en meer. Bruikleenovereenkomsten zijn dan weer flexibeler. Dit wil meteen ook zeggen dat er minder wettelijke regels zijn die de partijen beschermen, waardoor ze zelf voor goede afspraken moeten zorgen. Dit kan belangrijke gevolgen hebben als de overeenkomst niet correct wordt opgesteld of als er een geschil ontstaat. Daarom is het heel belangrijk om een bruikleenovereenkomst door een juridisch professional op te laten stellen.
Gelijkenissen tussen huur en bruikleen
Bij zowel een huurovereenkomst als een bruikleenovereenkomst moet de zaak op het einde van de overeenkomst terug worden gegeven. De verhuurder en de uitlener mogen de zaak in de tussentijd niet zomaar terugvragen. Dit kan bijvoorbeeld wel als de huurder of de lener ernstig tekortschiet in zijn verplichtingen. In de tussentijd moet de lener de zaak beschermen en bewaren, mag hij het enkel gebruiken zoals afgesproken en moet hij de kosten vergoeden als de zaak door zijn schuld kapotgaat of verloren raakt. De lener moet ook de kosten voor normaal gebruik en onderhoud dragen. Bij huur is de huurder eveneens verplicht om het gehuurde goed te onderhouden en de normale onderhoudskosten te dragen. Er zijn dus grote gelijkenissen tussen bruikleen en huur.
Zowel bij huur als bij bruikleen is het bovendien belangrijk om over goede overeenkomsten te beschikken. De inhoud van een bruikleenovereenkomst omvat typisch de identificatie van de partijen, een gedetailleerde beschrijving van de zaak, de duur van de overeenkomst, de verplichtingen van de bruiklener, de condities bij de terugkeer van het goed en hoe eventuele geschillen zullen worden aangepakt. Ook al is bruikleen in principe kosteloos, de overeenkomst kan ook bepalingen bevatten over kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, reparaties of verzekeringen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44