Arbeidszaken

Duidelijk studiekostenbeding is heel belangrijk

Een recente uitspraak heeft nog maar eens de aandacht gevestigd op het belang van duidelijkheid bij studiekostenbedingen voor werknemers. Een studiekostenbeding is een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer, waarin wordt vastgelegd dat de werknemer (een deel van) de ontvangen studiekosten moet terugbetalen als hij of zij het bedrijf verlaat binnen een bepaalde periode na het afronden of volgen van een opleiding. Dit is een veelvoorkomende regeling binnen bedrijven die veel investeren in het opleiden en scholen van hun personeel. Aan het studiekostenbeding zijn strenge eisen verbonden en soms levert dit problemen op, zoals een recente zaak (ECLI:NL:RBDHA:2023:12734) het bewijst.

Onduidelijk studiekostenbeding zorgt voor problemen

In deze zaak had een arbodienstverlener een studiekostenbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst van een werknemer die een externe opleiding tot bedrijfsarts volgde. Volgens het beding bedroegen de studiekosten 56.250 euro plus de supervisiekosten en de uren die de werknemer tijdens de werktijd aan de opleiding mag besteden. Toen de werknemer zijn dienstverband beëindigde, ontstond er een geschil over de terugbetaling van deze kosten. Het geschil ging vooral over de supervisiekosten. Volgens de werknemer is hij namelijk nooit goed geïnformeerd over wat al dan niet onder supervisie valt en hoe deze kosten worden berekend. De kantonrechter gaf de werknemer gelijk: de werknemer is volgens de rechter niet verplicht om deze kosten aan de arbodienstverlener te vergoeden.

Voorwaarden voor een geldig studiekostenbeding

Voor een geldig studiekostenbeding moeten verschillende voorwaarden worden nageleefd. Zo mag de werkgever de studiekosten meestal niet terugvragen als hij zelf het dienstverband heeft beëindigd. Ook moet het beding duidelijk aangeven hoe hoog de studiekosten zijn en moet het een glijdende schaal bevatten die aangeeft dat de terugbetalingsverplichting afneemt naarmate de werknemer langer in dienst blijft. Verplichte opleidingen moeten kosteloos worden aangeboden en dit moet als werktijd worden beschouwd. Dit is een gevolg van de Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Bij het onderhandelen van een beëindigingsovereenkomst kan worden beslist om af te wijken van de afspraken in het studiekostenbeding. Zo kan worden overeengekomen dat de werknemer de studiekosten niet terug dient te betalen of slechts voor een deel moet terugbetalen.

Studiekostenbeding laten opstellen

Bij studiekostenbedingen gaat het soms om tienduizenden euro’s. In het geval van de arbodienstverlener viel bijvoorbeeld ruim 15.000 euro aan supervisiekosten weg. Daarom is het erg belangrijk dat studiekostenbedingen heel zorgvuldig worden opgesteld. Dit toont aan dat een gespecialiseerd juridisch adviesbureau, zoals MKBrecht, van onschatbare waarde is. Door onze uitgebreide ervaring en begrip van zowel arbeidsrecht als contractenrecht zorgen wij voor duidelijke studiekostenbedingen die problemen helpen te voorkomen. Daarnaast staan wij werkgevers en werknemers bij in ontslagzaken.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips